НОВИНИ від 01.06.2009


ТОП-100 найкреативніших людей у бізнесі

Не існує жодних критеріїв вимірювання креативності, що досить ускладнює упорядкування рейтингу найбільш творчих людей у бізнесі. Fast Company відшукала блискучих мислителів, нових зірок та визначні імена, які неможливо оминути. У рейтинг 100 найкреативніших людей у бізнесі ввійшли люди з різноманітних сфер діяльності. Вашій увазі пропонується «креативна топ-десятка» цього рейтингу.

1. Джонатан Ів (Jonathan Ive), віце-президент компанії Apple та радник з промислового дизайну.

Джонатан Ів (Jonathan Ive) Джонатан Ів почав свою роботу у компанії у 1992 році. Творчий тандем зі Стівом Джобсом, одним із засновників Apple, став визначальним для успіху компанії. Саме Джонатан Ів розробив перший «блогбастер» компанії Apple — iMac. За перший рік після виходу на ринок продажі iMac складали 2 млн. одиниць. iMac створив справжню революції у комп’ютерному світі. Продукт був яскравим, інноваційним, не схожим на всі попередні. Сміливе рішення з кольоровим напівпрозорим корпусом здивувало світ і iMac став лідером продажів у США. За останній рік продажі склали $32 млрд.

Джонатан Ів стверджує, що успішність продукту визначається його дизайном. Тому він визначив основні дизайнерські принципи: простота, доступність, чесність та задоволення від користування.

Продукти компанії Apple є найкращим прикладом успішного поєднання бізнесу та дизайну, а унікальність та практичність дозволила їм стати законодавцями технічної моди.

2. Мелінда Гейтс (Melinda Gates) — очолює зі своїм чоловіком Біллом Гейтсом найбільший в світі благодійний фонд — Bill & Melinda Gates Foundation (B&MGF). Також Мелінда є менеджером деяких продуктів Microsoft Publisher.

Мелінда Гейтс (Melinda Gates) Фонд Білла і Мелінди Гейтс діє у сфері охорони здоров’я та освіти. Філантропічна ініціатива у сфері глобальної охорони здоров’я та освіти спрямована на те, щоб забезпечити продуктами прогресу цих визначальних сфер усіх людей. У 2005 році журнал Times відзначив Мелінду та Біла Гейтсів у номінації «Людина року» за їх діяльність у боротьбі з бідністю в африканських країнах, епідемією ВІЧ-інфекції, малярією та туберкульозом.

Мелінда — впливова жінка та творча особистість, яка постійно входить до рейтингів найвідоміших жінок планети. Вона увійшла до списку, який склав Wall Street Journal, згідно з яким вона одна з 50 жінок планети, яких варто наслідувати.

Мелінда керує десятками програм, що направлені на допомогу бідним, боротьбу з тяжкими хворобами, покращення освіти дітей у відсталих країнах та розвиток гуманістичного мовлення.

3. Шай Агассі (Shai Agassi) — генеральний директор компанії Project Better Place (розробка електромобілів).

Шай Агассі (Shai Agassi) Ізраїльський бізнесмен Шай Агассі покинув посаду президента в компанії SAP заради заснування власної компанії Project Better Place. Залучившись потужною підтримкою ізраїльського уряду Агассі збирається масово поширити використання електромобілів заради збереження природних ресурсів. Агассі має шалені амбіції та твердо переконаний, що майбутнє за екологічно дружніми технологіями, тому має намір істотно змінити автомобільну індустрію. Він хоче звільнити країну від енергозалежності протягом наступних десяти років завдяки масовому виробництву автомобілів та створенню мережі станцій заряджання. Агассі разом з альянсом Renault-Nissan презентував прототип автомобіля майбутнього, який використовує для руху лише електроенергію. Очікується, що альянс залучить у проект близико півмільярда доларів.

Агассі входить до списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журнала Time у 2009 році.

4. Рід Гастінгс (Reed Hastings) — виконавчий директор Інтернет-компанії Netflix, автор оригінального алгоритму персональних рекомендацій товарів.

Рід Гастінгс (Reed Hastings) Компанія була заснована у 1997 році. Рід Гастінгс використав інноваційну ідею — організував DVD-by-mail сервіс, який наразі нараховує 8 млн. клієнтів. Завдяки сервісу прокату DVD поштою та в цифровому форматі компанії вдалося швидко завоювати популярність. Netflix співпрацює з багатьма студіями, серед яких: NBC Universal, MGM, 20th Century Fox, CBS/Paramount, ABC-Disney, Warner Brothers, Lions Gate Entertainment та New Line Cinema. Нещодавно був подоланий рубіж відправки 2 мільярдної копії DVD.

5. Річ Росс (Rich Ross) — президент телеканалу Disney Channel, що входить до складу Disney ABC Television Group та охоплює Disney Channel, Disney XD, Playhouse Disney, Disney Cinemagic, Hungama, GXT, Jetix і радіо Disney Disney XD.

Річ Росс (Rich Ross) Річ Росс був запрошений у компанію у квітні 2004 року. Якщо ви божеволієте від перегляду Hannah Montana, The Cheetah Girls, чи High School Musical, звинувачуйте Річ Росса. Саме він керував глобальним поширенням популярності цих брендів-розваг через мережу сотень каналів у 163 країни світу та на 32 мови. Росс розширив канали Disney у всіх можливих форматах — мобільному та мережі Інтернет, а також в кіно та на радіо. Остання інновація, яку вагадав Росс, це телеканал Disney XD, цільовою аудиторією якого є хлопці-підлітки віком від 6 до 14 років.

6. Сенді Бодекер (Sandy Bodecker) — віце-президент, керівник відділу дизайну компанії Nike.

Сенді Бодекер (Sandy Bodecker) Сенді Бодекер вважає, що натхнення є скрізь. Минулого року команда дизайнерів на чолі з Сенді розробила інноваційну технологію Flywire. Нитки Flywire заглиблені у верхню частину взуття і дозволяють полегшити його та підтримувати стійкість та якість кросівок для різних видів спорту — бігу, баскетболу, тенісу. Така технологія дозволила значно зменшити вагу кросівок, яка складає менше 100 грамів. Завдяки інноваційності компанія Nike вже довгий період залишається в сузір’ї лідерів виробництва спортивного одягу та взуття.

7. Теро Оянпера (Tero Ojanpera) — віце-президент компанії Nokia, автор стратегії мультимедійної компанії.

Теро Оянпера (Tero Ojanpera) Раніше Теро очолював технічний відділ та займався розробкою розважальних сервісів. Саме Теро запустив сервіс Ovi, який став своєрідною відповіддю віртуальним Apple Store. Nokia нещодавно розпочала співпрацю з творцем серіалу та виконавчим директором Heroes (один із найпопулярніших телепроектів) — Тімом Крингом. Співпраця передбачає стратегічне партнерство для створення нового інноваційного контенту для Ovi Store. На конференції по Web 2.0 у Сан-Франциско у квітні цього року Тім Кринг та Теро Оянперо перед web-розробниками та розробниками мобільних телефонів розповіли про нові можливості, які відкриваються перед ними та споживачами з запуском нових сервісів Ovi Store.

8. Мішель Гейнліс (Michele Ganeless) — президент компанії Comedy Central та автор ідеї серіалу South Park і сайту jokes.com.

Мішель Гейнліс (Michele Ganeless) South Park став найуспішнішим продуктом каналу Comedy Central, трансляція якого стартувала у 1997 році. Потім було шоу з Джоном Стюартом — The Daily Show. Наразі Мішель намагається вивести Comedy Central на цифровий рівень. «Ми прагнемо, щoб наш контент був доступним скрізь та для кожного глядача», — стверджує Мішель.

9. Джон Рубінштейн (Jon Rubinstein) — комп’ютерний геній, співавтор iPod і iPhone, виконавчий директор компанії Palm.

Джон Рубінштейн (Jon Rubinstein) Рубінштейн був одним із найближчих радників Стіва Джобса, однак у 2006 році він пішов із компанії Apple. Наразі Джон працює у компанії Palm, яка виробляє персональні комунікатори й у свій час була лідером на ринку. Комунікатор Palm Pre, який Рубінштейн представив на початку цього року, є серйозним конкурентом Apple iPhone. Рубінштейн заявив, що збирається повернути компанії Palm лідерські позиції на ринку комунікаторів.

10. Джеймс Шамус (James Schamus) — виконавчий директор компанії Focus Features, голлівудський сценарист, композитор та продюсер.

Джеймс Шамус (James Schamus) Мабуть, Джеймс є єдиною людиною в Голівуді, яка може позмагатися з Меріл Стріп. Крім того, що він виконавчий директор, він ще й ветеран-сценарист, професор Колумбійського Університету, маркетолог, режисер та композитор. Джеймс був продюсером фільмів-володарів Оскар — «Milk» та «Lost in Translation». «Таких як він немає у цілій індустрії», — говорить колишній голова 20th Century Fox Filmed Entertainment.

Серед представників моди, які увійшли до рейтингу Fortune, слід відзначити дизайнера Стеллу Маккартні (13 місце), німецького дизайнера Джила Саєдера (24 місце), а також дизайнера французького модного дому Louis Vuitton — Марка Джейкобса (42).

Історія кожного з цих людей підтведжує, що креативність, інноваційність, професійність та вправний менеджмент є визначальними для розвитку бізнесу.

Див. повний рейтинг — 100 Most Creative People in Business

За матеріалами Fast Company та проекту Innovations.com.ua .






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua