НОВИНИ від 22.10.2009


Ризики управління ризиками

Якщо й могла існувати хоча б одна сфера, яка отримала переваги від світової економічної кризи — то за всією логікою це повинна була б бути сфера управління ризиками. Втім, за даними звіту із дослідження, проведеного Economist Intelligence Unit, управління ризиками виявилося у не менш скрутному становищі, ніж будь-яка інша функція компанії.

За даними дослідження, функція управління ризиками у багатьох компаніях "різалася" анітрохи не менш нещадно, ніж будь-яка інша. Коли в організації починався процес скорочення витрат, то мало хто починав задумуватися про необхідність управління ризиками.

На запитання про основні перешкоди управління ризиками в їхніх організаціях, 364 респонденти (експерти в питаннях управління ризиками) згадували про низьку якість даних, неадекватні технології та нестачу компетенцій. І, замість того, щоб взятися за вирішення цих нагальних проблем, компанії ще більше скорочують фінансування на сферу управління ризиками, ставлячи тим самим під загрозу існування організації як такої.

"Сьогодні компаніям доводиться стикатися зі складною дилемою, — пояснює Роб Мітчел (Rob Mitchell), один із авторів дослідження, — з одного боку вони розуміють, що потрібно більше інвестувати в розвиток сфери управління ризиками. А з іншого боку — вони змушені все більше та більше економити, скорочуючи всі витрати і відмовляючись від всіх «зайвих» практик".

Втім, як би там не було, проблеми, пов'язані зі сферою управління ризиками, очевидні. Дослідження показало, що більше половини респондентів не мають планів наймати менеджерів із ризику.

Багато роботи слід зробити і для того, щоб переконатися, що потрібна інформація, яка стосується ризиків, потрапляє до правильних людей. Лише третина респондентів відзначили, що у них працює ефективна система щодо організації інформації, тоді як 7 із 10-ти визнали, що інформація у їхніх компаніях розповсюджується не надто ефективно.

Але найбільшу увагу слід звернути на інтеграцію питань, які стосуються управління ризиками, до процесу прийняття ключових стратегічних рішень. У переважній більшості компаній менеджери з ризику не відіграють майже ніякої ролі в процесі прийняття стратегічних рішень. При цьому лише у 44% випадків вони залучаються у процеси злиттів та поглинань і лише у 36% — до процесу розробки продукту.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua