НОВИНИ від 09.11.2009


Стіва Джобса названо "CEO десятиріччя"

Стів Джобс (Steve Jobs Авторитетний журнал Fortune назвав виконавчого директора Apple, Inc. Стіва Джобса (Steve Jobs) "CEO десятиріччя". Творець одного із провідних лідерів комп'ютерної індустрії сучасності, мільярдер, новатор і людина-легенда перевернув устояні догми. Під керівництвом Джобса компанія Apple зуміла змінити уявлення людей про можливості IT-технологій, а за останні 10 років радикально змінити три ринки: музичну і кіноіндустрію, а також виробництво мобільних телефонів.

Минуле десятиріччя в бізнесі належить Джобсу, — пише Fortune, яки вже називав Джобса найвпливовішим підприємцем в 2007-му році. Проста роздруківка його досягнень є достатнім поясненням того, чому саме він став "CEO десятиріччя ", — відзначає журнал.

Ще рік тому здавалося ймовірним, що огляд його досягнень може стати прощальним. Але Джобс після операції з пересадки печінки знову повернувся до управління 34-тисячною командою Apple., а компанія встановила черговий рекорд. Продажі Apple ростуть незважаючи на кризу: після виходу в жовтні квартальної фінансової звітності акції компанії підвищилися до рекордних $205,04.

"Десятиріччя" Стіва фактично почалося в 1997-му році, коли він після перерви повернувся до керівництва заснованої їм разом зі Стівом Возняком (Steve Wozniak) компанії. Наприкінці 1970-х співзасновники створили один із перших комерційно успішних персональних комп'ютерів, який ліг в основу успіху Apple. Перше IPO компанії в 1980-му році зробило Джобса мультимільйонером. Але 1985-го року він пішов із компанії, втративши владу в боротьбі з Радою директорів.

У 1986-му році Джобс купив у Джорджа Лукаса The Graphics Group (пізніше перейменовану в Pixar), яка випустила такі знакові фільми, як "Історія іграшок" і "Корпорація монстрів". У 2006-му році Джобс продав Pixar студії Walt Disney, залишившись у раді директорів Disney.

В Apple Джобс повернувся в 1997-му році на посаду тимчасового виконавчого директора (слово тимчасовий зникло з назви посади лише в 2000-му році). Під керівництвом Джобса Apple істотно зміцнила свої позиції на ринку персональних комп'ютерів, а починаючи з 2001-го року, коли був запущений новий плеєр iPod, компанія почала освоювати й інші ринки.

Як відзначає журнал, звання кращого CEO Джобс удостоївся не тільки за виняткову роль у перетворенні Apple в одну з лідируючих світових IT-компаній, але й за його вплив на розвиток бізнесу в цілому. Fortune відзначає той домінуючий вплив, який він здійснив на 4 галузі. Стіву Джобсу вдалося кардинально змінити уявлення людей про можливості IT-технологій, а за останні 10 років впровадити ряд концептуальних ідей у музичній галузі, сфері телекомунікацій і кіноіндустрії.

Здатність впливати на розвиток будь-якої галузі є досягненням, що є визначальним для кар'єри топ-менеджера; а на чотири галузі — це нечувано, — пише Fortune, порівнюючи заслуги Стіва Джобса з успіхами таких піонерів бізнесу, як Генрі Форд (Henry Ford), який стоїть у джерел американського автомобілебудування, засновником Pan American Хуаном Тріппом (Juan Trippe), який ставив своєю головною метою організацію масових повітряних перевезень, і Конрадом Хілтоном (Conrad Hilton), який інтернаціоналізував американський стандарт гостинності. У всіх цих випадках, а також ряді інших аналогічних, підприємці працювали на ринку, який не був поділений. Галузі, на які Джобс звернув свою увагу й перевернув стан справ у них із ніг на голову, вже успішно існували й раніше, — підкреслює видання.

Експерти виділяють нестандартний вплив Стіва Джобса на все, чого він торкається, і визнають його найбільшим бізнесменом-новатором. Споживачі, які ніколи не заглядали в річний звіт або навіть не тримали в руках журнал про бізнес, багато чули про дизайн продуктів компанії, роздрібні магазини і концепції Apple, втілені в девізі "Думай інакше" ("Think different").

Він — із числа рідких бізнесменів, які визнані світовою знаменитістю, незважаючи на те, що особливою публічністю не вирізняються. Часто відзначається, що Джобс тиран, трудоголік і перфекціоніст. Його примхи й схильності широко відомі й щосили пародіюються. Гроші — це не головна мотивація Джобса, говорить його друг глава Oracle Ларрі Еллісон (Larry Ellison). У той же час у нього добре виходить оперувати операційними й ринковими показниками. Якщо в 2000-му році вартість Apple становила близько $5 млрд. (до запуску нових цифрових продуктів), то сьогодні оцінюється у майже $170 млрд.

За інформацією Fortune, RB.ru.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua