НОВИНИ від 28.09.2010


Криза закінчилася — запевняють інвестори

Якщо раніше експерти дозволяли собі висловлювання лише про деякі полегшення економічної ситуації у світі, то сьогодні, через два роки після колапсу інвестбанку Lehman Brothers, інвестори впевнено говорять, що фінансова криза нарешті закінчилася, а світова економіка в цілому — стабілізувалася. Про це, як передає "Інтерфакс-Україна", свідчать дані опитування, проведеного агенцією Bloomberg.

Таку думку виказали 60% із 1408 інвесторів, аналітиків та трейдерів, опитаних агенцією.

Попри це, тільки 17% опитаних вважають, що економіка зростає, тоді як 41% вважає, що фінансова ситуація недостатньо стабільна і можливі нові потрясіння.

"У цілому світ стабілізувався, ринки Азії та Латинської Америки, що розвиваються, здійснюють підтримку світової економіки", — відзначив керуючий директор хеджового фонду Ventura Capital Management Узі Цімерман.

Однак експерти вважають, що зберігаються ризики для економіки, включаючи загрозу дефолту певних держав. За три місяці, які минули з дати попереднього опитування, кількість тих, хто впевнені в дефолті Ірландії, подвоїлась і склала 37%, хоча більше 50% респондентів все ще вважають цей сценарій малоймовірним.

Греція "залишається своєрідним лідером у дефолтних перегонах", відзначають аналітики: більше двох третин експертів не сумніваються в її дефолті. У червні, однак, кількість песимістів була більше 73%.

Більшість експертів вважають Європу "слабкою ланкою світової економіки", при цьому більше трьох чвертей опитаних вважають, що з часом Єврозона розпадеться, і 20% очікують цього в найближчому майбутньому. В червні більшість експертів були переконані в непорушності європейського валютного союзу.

За даними опитування, інвестори зараз схиляються до більш консервативного підходу до управління активами, остерігаючись дестабілізації. Тільки 30% респонднетів збільшують ризиковані вкладення, тоді як 40% надають перевагу мінімізації ризиків. Це співвідношення практично не змінилося з часу попереднього опитування.

"Зважаючи на відсутність ясності щодо численних питань, ми все більше уваги приділяємо диверсифікації", — відзначив старший партнер Alpha Capital Management Бадді Баллард-молодший.

Акції продовжують вважатися найкращим вибором для капіталовкладень на наступний рік — цієї думки дотримується 36% опитаних. Майже половина респондентів прогнозує зростання американського фондового індексу Standard & Poor's 500 протягом наступних півроку, 28% очікують його зниження. Більше 35% експертів розраховують на раллі Euro Stoxx 50 та британський FTSE протягом найближчих 6 місяців.

S&P 500 виріс майже на 2,5% у цьому році, FTSE додав 3,5%, а Euro Stoxx 50 впав на 5,5%.

Максимальне покращення прогнозів серед категорій інвестиційних активів зафіксовано для сировинних товарів. Більше третини опитаних очікують, що сировина в 2011-му році принесе максимальний прибуток зі всіх видів інвестицій, тоді як в червні цієї позиції дотримувалися лише 23%.

Державні облігації вважаються найгіршим варіантом для інвестицій у 2011-му році, при цьому кількість інвесторів, які підтримують цю точку зору, зросла з 50% до 36% в липні. Нерухомість також не користується особливою популярністю: в цілому прогнози були стриманими, а чверть інвесторів вважає, що вклади у цю сферу будуть найменш перспективними в наступному році.

ВІДЕО: Найважчий період для світової економіки минув






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua