НОВИНИ від 05.09.2014


Щонайменше 35% замін співробітників машинами є невдалими

Автоматизація веде до скорочення одних робочих місць та створенню інших. Але кожного третього звільненого співробітника беруть назад, зрозумівши, що робот працює гірше.

CareerBuilder: Щонайменше 35% замін співробітників машинами є невдалими
Технологічна революція триває. Американські компанії активно шукають можливості для заміни найманих співробітників комп'ютерами та іншими високотехнологічними машинами для зниження собівартості виробництва та підвищення ефективності. Як показало опитування, проведене Harris Poll на замовлення CareerBuilder, 21% компаній останнім часом звільняли частину співробітників, замінюючи їх автоматикою. А серед великих компаній (з чисельністю співробітників понад 500) таких виявилося близько 30%. В опитуванні взяли участь 2188 HR-менеджерів, які працюють у різних сферах економіки.

Поширення нових технологій веде до помітного перерозподілу попиту на фахівців між галузями. За останні 12 років у США відмічено поступове зниження попиту на фахівців 257 професій. За цей же період виріс попит на фахівців 483 інших професій — більшою мірою пов'язаних з сучасними технологіями і краще оплачуваних — у середньому на $ 385 більше у місяць порівняно з позиціями, що скорочуються.

Представники 35% компаній повідомили, що головною причиною створення нових робочих місць стала саме автоматизація. У 68% компаній скорочення одних співробітників супроводжувалося найманням інших — необхідних для бізнес-процесів, що змінилися в результаті автоматизації.

Наприклад, з 2002-го року на 38 тис. скоротилася кількість робочих місць у сфері туризму: численні автоматизовані інтернет-сервіси витісняють туристичних агентів (середня зарплата $ 3100 на місяць), які особисто обслуговують клієнтів. Зате кількість робочих місць у сфері програмування за цей час збільшилася на 195 тис., при цьому середня зарплата програмістів значно вище — $ 8250. З 2002-го року на 34 тис. скоротилася кількість складачів тексту ($ 2680), зате на 99 тис. збільшилася кількість аналітиків-маркетологів ($ 5600).

Незважаючи на зростання попиту на програмістів, найчастіше співробітників замінюють автоматикою саме в ІТ-компаніях (42%). На другому місці сфера фінансових послуг (27%), на третьому — промислове виробництво (23%).

Представники 35% компаній, які раніше замінили людей машинами, повідомили, що це виявилося неефективним і довелося знову наймати співробітників. У багатьох випадках ілюзія вигоди при відмові від працівника на ділі обертається збитками. Наприклад, магазин, який вирішив замінити товарознавця автоматичною системою замовлень товару, а телефонного консультанта — автовідповідачем, може в підсумку втратити клієнтів.

Високий відсоток невдач навіть у технологічно розвиненій країні показує, що в рішеннях про автоматизацію бізнес-процесів слід дотримуватися крайню обережність, не допускаючи необоротних змін.

За інформацією iBusiness.ru.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua