НОВИНИ від 14.09.2018


Хто генерує найбільшу цінність: рейтинг BCG «The 2018 Value Creators»

Компанія Boston Consulting Group (BCG) опублікувала свій ювілейний, 20-ий рейтинг компаній та галузей, де створюється найбільша цінність для акціонерів.

Протягом двох останніх десятиріч BCG здійснює ранжування компаній та галузей на основі показника «сукупний дохід акціонерів» (TSR). У цьогорічному переліку «The 2018 Value Creators» дев’ять із чільних десяти позицій і тринадцять із перших двадцяти зайняли технологічні і медійні компанії. Nvidia, Netflix, Broadcom та Tencent Holdings другий рік поспіль утримують перші чотири місця. Facebook, вперше ставши учасником ранжування (це дозволяється через п’ять років після виходу на IPO), розмістилась на п’ятій сходинці рейтингу. Компанії, що представляють аерокосмічну й оборонну галузі та сферу охорони здоров’я, разом зайняти п’ять позицій у провідній двадцятці.

Середнє значення сукупного доходу акціонерів за п’ятирічний період (з 2013-го до кінця 2017-го року) склало 49% (із розкидом значень — від 35% до 76%). Це, без перебільшення, можна назвати дуже високим показником — особливо якщо врахувати, що в переліку 2018-го у порівнянні з попередніми роками фігурує менше компаній, які повстали із фінансового «попелу». В ці періоди (включно з 2017-м роком) середня величина TSR становила 41%, а її найбільше і найменше значення — 66% і 30%, відповідно. Для порівняння: середній показник сукупного доходу акціонерів для більш ніж 2 400 компаній у базі даних склав 15,6%.

П’ять із десяти провідних генераторів цінності і чотирнадцять із першої двадцятки базуються в США. Варто зазначити, що у Сполучених Штатах розміщується майже половина з 200 компаній із найбільшою ринковою капіталізацією. Азійські гравці зайняли сім із десяти чільних місць та понад 60 позицій у першій сотні.

50 компаній з високим рівнем капіталізацій, які генеруються найбільша цінність для акціонерів

50 компаній з високим рівнем капіталізацій, які генеруються найбільша цінність для акціонерів

Рейтинг створення цінності в розрізі індустрій виглядає так. Галузі «технологія» і «медіа та видавнича діяльність» перемістилися на третю і четверту сходинки (з тринадцятої і сьомої минулого року). Позиції інших п’яти топових індустрій залишилися без суттєвих змін. Перші два місця утримують фармацевтичні компанії з середнім рівнем капіталізації (з ринковою вартістю $5-18 млрд) та виробники автозапчастин. Розробники медичних технологій і виробники споживчих товарів тривалого використання продемонстрували таку ж високу результативність, як і попереднього року. Гравці фармацевтичного ринку з капіталізацією понад $18 млрд, які ще кілька років тому були лідерами в генеруванні цінності, цього року випали з першої двадцятки та змістилися на 22 місце. На іншому боці спектру — видобувна та нафтова галузі, металургія, постачання природного газу та електроенергії — сектори, які функціонують в умовах перманентних тисків.

Галузі, де створюється найбільша цінність для акціонерів

Галузі, де створюється найбільша цінність для акціонерів


    Методологія

    Рейтинги 2018-го року ґрунтуються на аналізі TSR 2 425 компаній з різних країн світу за період з 2013-го по 2017-й рік включно. Відправною точкою дослідження стали дані щодо 60 тис. компаній, надані S&P Capital IQ. З цієї вибірки було вилучено організації, акції яких не котувалися на світових фондових ринках протягом п’яти повних років, або ті, які не торгували принаймні 20% своїх акцій на фондових біржах.

    Компанія, що залишилися в виборці, було розподілено на 33 галузеві групи. Для того аби вилучити із кожної групи найменші фірми, було визначено відповідний розмір ринкової капіталізації. Глобальний та галузевий рейтинги ґрунтуються на середньому значенні TSR для окремих компаній за період з 2013-го до кінця 2017-го року.

    В галузевих рейтингах (крім сфер — банківської та управління активами, страхової галузі та сектору нерухомості) значення TSR було розбито на наступні показники: зростання продажу, зміна рентабельності, EBITDA (обсяг прибутку до вирахування видатків за відсотками, податками та амортизаційних відрахувань), дивідендний дохід, зміна кількості акцій в обігу та зміна чистої вартості дебіторської заборгованості.








  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua