НОВИНИ від 24.11.2021


Глобальний індекс конкурентоспроможності талантів 2021 року

Пандемія виявила сильні та слабкі сторони у тому, як країни розвивають та утримують таланти, — оголошено дані Глобального індексу конкурентоспроможності талантів 2021 року (The Global Talent Competitiveness Index 2021).

Глобальний індекс конкурентоспроможності талантів 2021 року Коли пандемія охопила весь світ, країни по-різному реагували на те, як їхні економіки мають продовжувати працювати. Деякі роботодавці прив’язували своїх працівників за допомогою відпускних програм; інші просто сподівалися на краще. Те, як уряди відреагували (чи ні), сильно вплинуло на фізичне та економічне здоров’я їхніх громадян. І, звичайно ж, конкурентоспроможність талантів — одна з багатьох областей, у яких відбулися негайні та раптові зміни.

COVID-19 справив низку потрясінь у всьому світі талантів. Звісно, пандемія перевизначила міжнародну мобільність талантів. З’явилися нові параметри, коли і де співробітники можуть працювати. Онлайн-інструменти відкрили нові можливості для покращення балансу між роботою та особистим життям і для роботи з будь-якого місця. У той же час виникла нова нерівність між тими, хто міг працювати онлайн, та основними працівниками — тими, хто мав фізично бути присутнім на робочому місці. У даний час люди переосмислюють свою кар’єру, вибір місця розташування та способи, якими вони воліють працювати.

«Конкурентоспроможність талантів за часів COVID-19» — тема Глобального індексу конкурентоспроможності талантів (GTCI)* у 2021 році. Особи, які приймають рішення, потребують кількісних інструментів для оцінки зусиль з управління талантами та їхньої конкурентоспроможності в різних соціально-економічних умовах. GTCI вирішує цю проблему, даючи цього року комплексне уявлення про конкурентоспроможність талантів стосовно 134 країн.

Хоча, безумовно, ще зарано робити остаточну оцінку впливу пандемії на глобальний ландшафт талантів, дані GTCI цього року показують, що такі наслідки були глибокими і будуть проявлятися протягом десятиліття.

Стабільність на верхніх позиціях

Топ-20 країн у рейтингу 2021 року — це країни з високим рівнем доходів, які добре почуваються як за вхідними (наприклад, освітою), так і вихідними (можливість працевлаштування) компонентами моделі GTCI. Впровадження інструментів для співпраці розпочалося ще до появи COVID-19 у цих провідних країнах.

Цього року на вершині рейтингу знову стабільність. Швейцарія (1-ша позиція рейтингу) лідирує увосьме, демонструючи вражаючі результати майже в усіх аспектах конкурентоспроможності талантів. За нею слідує Сінгапур (2), який знову досяг успіху в багатьох областях, окрім спроможності утримувати таланти. США (3) лідирують у світі за зростанням талантів, особливо у вимірі навчання протягом усього життя.

Данія (4) є найсильнішою за впливом талантів, із високим ступенем підприємництва та інновацій. Єдина країна, яка демонструє дуже хороші результати за всіма параметрами GTCI, — це Швеція (5), щоправда з найнижчими показниками щодо працевлаштування. Відкритий ландшафт робочої сили та доступ до можливостей зростання допомагають Нідерландам (6) задіювати та розвивати таланти.

Фінляндія (7) відрізняється видатною відповідністю освіти та навичок працівників потребам економіки. Крихітний Люксембург (8) — найкращий у світі із зовнішньої відкритості. Вражаюча система соціального забезпечення та високий рівень особистих прав та безпеки виділяють зі списку Норвегію (9). Ісландія (10) володіє найбільшим у світі резервом талантів, які мають глобальні знання.

Європа продовжує домінувати у рейтингу GTCI, а Франція (19) вперше входить до топ-20. Як і в попередні роки, Австралія (11), Канада (13), Нова Зеландія (15) та Японія (20) залишаються у верхній частині списку, як і в попередні роки.

Глобального індексу конкурентоспроможності талантів (GTCI) 2021 року - топ-20 країн

Висхідні нації

Збої в навчанні, викликані пандемією, створили серйозну і тривожну перешкоду на шляху багатьох бідніших регіонів до виходу з пастки відсталості. Проте є обнадійливі новини, оскільки деякі країни із середнім рівнем доходу демонструють значний прогрес та динамізм, особливо Китай (37).

Порівняння двох часових рядків (2016-18 та 2019-2021 рр.) показує безперервне зростання у деяких регіонах. Вперше у квадрант «чемпіонів із талантів» потрапили Китай, Коста-Ріка (39) та Малайзія (34). Бразилія (75), яка у 2020 році перебувала у квадранті тих, хто відстає за талантами, тепер близька до того, щоб стати рушійною силою талантів.

Україна в рейтингу GTCI посіла 61 місце у світі і 35-те в Європі.

Ринки праці в країнах з економікою, що розвивається, постраждали від глобальних обмежень сильніше, ніж у країнах із розвиненою економікою; у всіх країнах найбільше постраждали молоді та менш кваліфіковані працівники.

Уроки COVID-19

Дійсно, пандемія стала сильним потрясінням для організації роботи та управління талантами, яке колись зазнавали наші покоління. Визнаючи це, експерти наводять у звіті за 2021 рік три основні зауваження:

  1. Ті країни, які вклали кошти в технічно підковану робочу силу, наприклад, шляхом розвитку підприємницьких талантів, були набагато краще оснащені, коли обмеження COVID-19 вимагали, щоб усі працювали віддалено. Потрібно було більше спритності та швидкості прийняття рішень. Наприклад, із появою нових бізнес-моделей і формуванням нових способів організації підприємницький талант став дуже затребуваним.

  2. Прискорене впровадження онлайн-інструментів для спільної роботи змінило способи, якими окремі особи та групи можуть принести користь державним та приватним організаціям. Деякі організації були швидше за інших у перевизначенні ієрархій, виявленні нових джерел цінності та, іноді, коригуванні своїх стратегічних цілей.

  3. Криза — це завжди можливість. Деякі країни, міста та фірми експериментували з новими способами залучення талантів (наприклад, цифрові кочівники) та тестували нові докази концепції. Уроки, отримані з цих експериментів, виявляться неоціненними для розвитку нових стратегій талантів.

Глобальний індекс конкурентоспроможності талантів у містах (GCTCI)

Міста по всьому світу проявили гнучкість та винахідливість у мобілізації наявних талантів для виявлення та вирішення безпрецедентних ситуацій, спричинених пандемією. «Зелені» та цифрові стратегії визначать багато постпандемічних планів, а розумні міста стануть своєрідним авангардом майбутніх змін.

Цього року експерти внесли важливу зміну до методології GCTCI, визначивши місто як мегаполіс. Хоча це рішення було прийнято ще до пандемії, воно чудово поєднується з заходами ізоляції, які особливо негативно впливають на центри міст, а не на приміські райони. Це вплинуло на рейтинг деяких міст, іноді значною мірою. Наприклад, Нью-Йорк (17) упав із вершини минулого року.

Глобальний індекс конкурентоспроможності талантів у містах (GCTCI) 2021 року - топ-10 міст

Містам довелося взяти на себе нові зобов’язання, особливо у країнах, де центральний уряд діяв повільно чи неохоче. Це ставить мегаполіси в центр «сцени талантів». У той час як усі типи міст продемонстрували свою здатність поєднувати творчий підхід, гнучкість та оперативність для задоволення потреб своїх громадян, великі міста з вищим рівнем ресурсів адаптувалися до цього завдання краще, ніж дрібніші.

У Сан-Франциско (1), наприклад, Цільова група з відновлення економіки у зв’язку з COVID-19 розробила стратегію, спрямовану на зусилля щодо відновлення у трьох основних сферах: робочі місця та підтримка бізнесу для МСП, вразливі групи населення та економічний розвиток.

Що далі?

Ситуація з талантами змінюється у міру появи нових способів організації роботи. Більшість співробітників хочуть, щоб майбутнє було гібридним, оскільки вони цінують свою особисту безпеку та якість життя. Щоб зберегти найкращі таланти, організації повинні запропонувати гнучкість і надати різні моделі роботи.

Але гібридна робота підходить не всім. У пост-ковідному світі нерівність між працівниками може зростати залежно від їхнього сектора діяльності та рівня кваліфікації. Для тих, хто, швидше за все, залишиться на місці, ми маємо переосмислити роботу саме там.

Мобільність талантів усередині компаній у майбутньому також зміниться. Багатонаціональні організації переосмислюють свої стратегії релокації та експатріації для підвищення потенціалу. Загалом, вважають автори звіту, організації, орієнтовані на результати та гнучкість, залучать найкращих та найталановитіших.


    * Звіт GTCI щорічно публікується бізнес-школою INSEAD у партнерстві з Accenture та Portulans Institute. Він є всеосяжним щорічним бенчмаркінговим звітом, в якому вимірюється, як країни і міста зростають, залучають та утримують таланти. Для осіб, які приймають рішення, це унікальний ресурс, що дозволяє зрозуміти глобальну картину конкурентоспроможності талантів і розробити стратегії її підвищення. Звіт за 2021 рік охоплює 134 країни та 155 міст із 75 економік світу за всіма групами доходів і рівнів розвитку.







  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua