НОВИНИ від 16.09.2005


Доповідь про тенденції в сфері освіти

Організація Економічного Співробітництва та Розвитку (Organisation for Economic Cooperation and Development) опублікувала доповідь про тенденції в сфері освіти в 30-ти індустріально розвинених країнах світу (країни колишнього СРСР не враховувалися). За даними доповіді, Швеція лідирує по частці валового внутрішнього продукту (ВВП), які витрачаються на освітні цілі. Для Швеції цей показник дорівнює 58.2% ВВП. На другому місці Данія (55.8%), на третьому — Угорщина (53.7%). Для США цей показник становить 36.2%. Однак на навчання середньостатистичного американського школяра (студента) щорічно витрачається $11 152 — за цим критерієм США посідають друге місце, уступаючи Швейцарії ($11 334). За десятиліття Австралія, Нова Зеландія, Греція, Ірландія, Польща, Португалія, Іспанія і Туреччина збільшили витрати на освіту більш ніж на 30% (Швеція — єдина обстежена країна, де ці витрати трохи зменшилися). Найбільші зарплати (порівняно із загальним рівнем життя в країні) одержують вчителі та викладачі в Туреччині, Південній Кореї та Японії.

Більше 90% фінансування установ системи освіти відбувається за рахунок держави. Виключенням є лише сфера вищеї освіти. Приміром, на частку приватних джерел фінансування (плата за навчання, гранти й ін.) доводиться 80% бюджетів університетів Південної Кореї, 50% бюджетів ВУЗів США, Японії та Австралії. У Данії, Фінляндії, Греції та Норвегії ВУЗи лише на 4% фінансуються за рахунок приватних коштів.

У доповіді підкреслено, що індустріально розвинені країни світу стають все більш освіченими. У ряді держав (наприклад, у Данії, Польщі, Австралії, Фінляндії) до 40% всіх молодих людей закінчують вищі навчальні заклади. Чим вище рівень освіти в країні — тим більше ВВП, довше тривалість життя і краще здоров'я населення. Збільшення тривалості навчання на 1 рік дозволяє підвищити ВВП на 3-6%.

Джерело — Washington ProFile.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua