НОВИНИ від 22.08.2006


Компанії, керівниками яких є засновники, досягають кращих результатів

Потужні компанії, такі як Berkshire Hathaway, Comcast та Dell, керівниками яких до сих пір є їхні засновники, мають тенденцію до того, щоб показувати найкращі результати. Такі дані нового дослідження.

Компанії, генеральним директором яких є засновник, за період з 1993-2002 років перевершили інші компанії на фондовій біржі на 8,3%. Такі дані дослідження, проведеного Rudiger Fahlenbrach-ом, доцентом фінансів у Ohio State University's Fisher College of Business.

Fahlenbrach дослідив діяльність 2327 великих компаній за період 1993-2002 рр. Було здійснено порівняння діяльності тих компаній, керівниками яких до сих пір залишаються засновники (таких — 11%), зі всіма іншими. До першого типу компаній належать найбільш успішні організації 1990-их: Berkshire Hathaway, Comcast, Dell, Home Depot, Microsoft та Toys 'R' Us. "Підприємці, які заснували компанію та займалися її розвитком протягом багатьох років, зазвичай вважають це справою всього свого життя, — стверджує Fahlenbrach. — Зрозуміла річ, що й підхід до управління компанією у них буде зовсім інший, ніж у будь-якого зовнішнього керівника".

Компанії, керовані засновниками, мають очевидні діяльнісні переваги навіть тоді, коли зважити на всі інші фактори, такі як галузь, розмір компанії та її вік. Навіть при врахуванні всіх цих факторів, компанії, керівниками яких є їх засновники, мають 4,4% переваги на фондовій біржі.

Чим же відрізняється спосіб керівництва? Дослідження виявило, що керівники-засновники готові витрачати більші кошти на загальні потреби компанії, а також на дослідження та розвиток. Наприклад, компанії, керовані засновниками, витрачають на 8,8% більше коштів на дослідження та розвиток, ніж інші.

"Компанії, керівниками яких є їхні засновники, мають абсолютно інший інвестиційний підхід, — стверджує Fahlenbrach. — Часто, вони сфокусовані на інноваціях. Саме з їх допомогою досягається зростання компанії та її процвітання".

Компанії, керовані засновниками, також уникають будівництва "імперії" та прагнення зростати за будь-яку ціну. "Керівники-засновники поступають більш стратегічно, виконуючи лише ті дії, які додають цінність їхній компанії", — говорить Fahlenbrach.

Керівники-засновники готові взяти на себе більший ризик, ніж інші корпоративні лідери, оскільки вони почуваються менш вразливими. Адже ніхто не звільнить їх за промах. Саме готовність взяти на себе відповідальність під час ризикованої операції часто призводить до посилення компанії та її процвітання.

"Більшість зовнішніх керівників звертають увагу лише на короткострокові перспективи компанії. Вони повинні довести акціонерам свою ефективність просто зараз. На противагу їм, керівники-засновники можуть зосередитися на довгострокових перспективах і мислити більш широко та стратегічно", — робить висновок Fahlenbrach.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua