НОВИНИ від 27.04.2007


Портрет корпоративного шахрая: чоловічої статі, на високій посаді та з високим рівнем довіри...

Найбільш типовий корпоративний шахрай — це топ-менеджер чоловічої статі із високим рівнем довіри. Саме така людина здатна вчинити в середньому 20 актів серйозного шахрайства за п'ять років.

Власники та керівники компаній часто вважають, що злочин на робочому місці — це та риса, яка найбільше притаманна молодшому складові компанії та менеджерам найнижчих ланок. Проте, це зовсім не так. Дослідження, проведене компанією KPMG оцінило 360 випадків злочину на робочому місці у Європі, Середньому сході та в Африці, та виявило неймовірний збіг між суб'єктами злочину, часом та причинами його проведення.

Більше, ніж вісім із 10-ти шахраїв виявилися чоловіками, а середньостатистичний їх вік складав від 36 до 55 років. Перш, ніж наважитися на перше шахрайство, такий співробітник проводив у компанії протягом шести чи більше років. Найчастіше, зловмисник працював у фінансовому відділі та вчиняв злочин самостійно, стверджує KPMG. У 86% випадків він належить до менеджерського рівня, а у двох третинах випадків — до складу топ-менеджменту компанії. Найбільшою ж мотивацією до злочину зазвичай виявлялася проста зажерливість та відчуття, що його не зуміють вичислити та покарати.

Занепокоєння для компаній полягає ще й у тому, що середньостатистичний шахрай встигає вчинити дуже багато злочинів всередині організації, перш ніж його зуміють вивести на "чисту воду". Більше, ніж половина зловмисників встигає вчинити більше двадцяти шахрайств, а третина — більше 50-ти. Дві третини чинять злочини протягом 1-5-ти років. А кожен десятий шахрай знаходить можливість втриматися на своєму робочому місці довше шести років після вчинення першого злочину.

Річард Поуелл (Richard Powell), партнер KPMG Forensic у Великобританії, стверджує: "Абсолютно очевидно, що перед компаніями стоїть новий виклик. Адже більше 60% зловмисників належать до топ-менеджменту компанії. А це означає, що їхній статус полегшує проходження внутрішнього контролю та дозволяє їм вчинити більшу шкоду організації. Знаючи про природу більшості злочинів, компаніям слід докласти усіх зусиль, щоб визначати шахраїв на більш ранніх стадіях. Для цього можливе використання спеціального внутрішнього контролю та аналітичного інструментарію. Проте, не менш важливим є впровадження такої культури, яка виявиться несприятливою для зародження зловмисницьких настроїв".

Дослідження робить очевидним, що найбільш розповсюдженою причиною шахрайств на робочому місці (у 49% випадків) є відсутність або ж слабкість внутрішнього контролю. Тому й не дивно, що більшість випадків злочину відкривається через "донесення" підлеглих шахрая чи його колег. Другим за розповсюдженістю інструментом "відкриття" злочинів є управлінські звіти (вони спрацьовують у більш ніж 20% випадків).

Та навіть якщо злочин стався і про нього вдалося довідатися вищому керівництву компанії, зовсім не обов'язково ця інформація стане відомою співробітникам організації, а тим більше — засобам масової інформації. Причиною цьому є страх втратити власний імідж чи зіпсувати авторитет серед клієнтів. І як наслідок, злочинці рідко потрапляють під справжній суд чи за грати.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua