ТЕНДЕНЦІЇ | Споживчі тренди 4 лютого 2014 р.

Споживання без провини

Автор: Ольга Дубина
Джерело: Innovations.com.ua

Сьогодні споживачі нерідко відчувають внутрішній конфлікт між бажанням купувати та прагненням бути «хорошими» (тобто економити, не шкодити довкіллю, підтримувати «зелений» бізнес тощо). Результат — зростаюча провина. Компанії, які зможуть допомогти споживачам здолати її, отримають прибуток і принесуть велику користь суспільству.

Споживання без провини
Ілюстрація: Shutterstock
Одна із базових потреб людини — почувати себе добре. А це можливо тоді, коли вона живе відповідно до своїх глибинних цінностей і прагнень. На жаль, споживчі імпульси нерідко йдуть у розріз із цими цінностями.

Щодня споживачі отримують багато інформації про те, яку шкоду бізнес наносить навколишньому середовищу, про те, що улюблені продукти чи напої негативно впливають на здоров'я. Ігнорувати ці відомості вже неможливо. Ми всі знаємо, як тяжко працюють люди в країнах третього світу, як шкодять довкіллю нафтові компанії, як вигодовують птахів на великих птахофермах і т.д.

Статистика свідчить, що кількість обізнаних споживачів зростає. Скажімо, у 2013 році 27% американців стали більш стурбованими щодо впливу харчових відходів на довкілля у порівнянні із 2012-м.

Паралельно з обізнаністю, зростає і почуття провини. Адже ми все-таки продовжуємо купувати продукцію компаній, які шкодять довкіллю, і самі не можемо не шкодити йому і самим себе. Цікаво те, що в країнах, що розвиваються, рівень провини нерідко вищий, ніж у розвинених. Наприклад, 45% індусів, 42% китайців і 40% бразилійців почувають себе винними у шкоді навколишньому середовищу, і лише 23% британців, 21% американців і 19% австралійців.

Отже, сьогодні бізнесу важливо спрямовувати свої зусилля на те, щоб позбавляти людей конфлікту між цінностями та споживчими імпульсами, а також пов'язаною з цим провини. Як це зробити?

По-перше, треба ідентифікувати, що саме викликає у аудиторії найбільше почуття провини по відношенню до самих себе (надмірне споживання цукру, жиру, алкоголю, відсутність спорту у житті і т.д.). І зробити кроки, які дозволять людям почуватись краще, купуючи вашу продукцію.

Наприклад, восени 2013 року мережа фаст-фудів Burger King запустила у продаж картоплю фрі із меншим вмістом жиру та калорій (на 40% і 30% відповідно), ніж у аналогічному продукті McDonald's.

По-друге, бізнесу потрібно розібратись, що викликає у споживачів найбільше почуття провини по відношенню до інших людей, до суспільства в цілому (наприклад, незадовільні умови праці, низька заробітна плата тощо) — і у своїй пропозиції цінності врахувати таку інформацію.

Скажімо, компанія Fairphone, що випускає смартфони, наголошує на тому, що її продукція виробляється без використання шкідливих матеріалів, а особливий акцент робиться на гарних умовах праці співробітників. Ще один приклад — онлайн-магазин Shop For Social, запущений у Сінгапурі у липні 2013 року. Сайт допомагає реалізовувати продукцію місцевих соціальних підприємств та некомерційних організацій, у тому числі — результати праці людей із обмеженими можливостями.

І по-третє, компаніям варто звернути увагу на споживачів, які відчувають персональну відповідальність за негативний вплив на планету. Варто з'ясувати, що саме непокоїть вашу цільову аудиторію найбільше: вихлопні гази, неекономічна упаковка, матеріали, що не піддаються розкладанню, знищення лісів і т.д. І зробити все, що від вас залежить, аби зменшити відчуття провини споживачів, коли вони купують вашу продукцію.

Так, ресторан Miya's Sushi зі штату Конектикут, США, не використовує для виготовлення суші рибу, яка знаходиться під загрозою зникнення (скажімо, жовтохвостого тунця). Натомість він пропонує клієнтам страви з видів риби, які шкодять навколишньому середовищу. Таким чином, коли людина приходить до ресторану — замість провини вона відчуває гордість за те, що допомагає вирішувати екологічні проблеми.

І, нарешті, варто зазначити, що найпомітнішого результату можна досягти, якщо компанія зможе зняти зі споживача провину по усіх трьох описаних категоріях: по відношенню до себе, суспільства, планети. Такий бізнес може не хвилюватись за свій прибуток і лояльність клієнтів.



comments powered by HyperComments
БІЗНЕС-ПОДІЇ ДЛЯ ВАШОГО РОЗВИТКУ:
21-23 лютого 2017
Київ
Стратегічний менеджмент (Олександр Фрідман)
22 лютого 2017
Київ
Оцінка персоналу від А до Я (Оксана Кондратенко)
23-24 лютого 2017
Київ, Готель «Мир»
Управління проектами (Олег Андрієнко)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Ицхак Адизес. Лучшее. Пища для размышленийИцхак Адизес. Лучшее. Пища для размышлений
Великолепные мероприятия. Технология и практика event managementВеликолепные мероприятия. Технология и практика event management
Искусство возможности. Как сыграть свою лучшую партию в карьере и жизниИскусство возможности. Как сыграть свою лучшую партию в карьере и жизни
Как привести дела в порядок. Искусство продуктивности без стрессаКак привести дела в порядок. Искусство продуктивности без стресса
Кради как художник. 10 уроков творческого самовыраженияКради как художник. 10 уроков творческого самовыражения


система корекції помилок Увага! На сайті працює система корекції помилок. Побачивши помилку в слові (реченні), виділіть його та натисніть Ctrl+Enter.



bigmir)net TOP 100

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тенденції, Інтерв'ю, Бізнес-освіта, Коментарі, Рецензії, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Семінари, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Ресурси, Статті партнерів
ПРОЕКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2017, Management.com.ua
Портал створено та підтримується STRATEGIC

Підписка на Менеджмент.Дайджест

Отримуйте найновіші матеріали на свій e-mail (1 раз на тиждень)



Дякую, я вже підписана(-ий)