ПОДІЇ | Post Factum

TEDxKyiv 2013: Фантастика, що поруч із тобою

Автор: Олександр Данилюк, Management.com.ua

Приватна обсерваторія... Ракети та субмарини для громадських подорожей... Картини, що пишуться під водою... Фантастика, що поруч із тобою. У Києві 15 червня 2013 р. пройшла конференція TEDxKyiv «Інстинкт майбутнього» — для людей, які не втратили спроможність мріяти і діяти.

TEDxKyiv 2013: Фантастика, що поруч із тобою TED (Technology, Entertainment, Design) — найбільш надихаюча подія року, де люди діляться ідеями, вартих поширення. Ця конференція проходить у багатьох містах світу і дуже приємно, що одним із таких міст з 2009-го року є Київ. Але ще приємніше те, що ідеї формату TED тепер можуть почути у Харкові, Львові, Вінниці, Ужгороді, Донецьку, Одесі та Рівному. TED нині охоплює дуже широкий спектр тем — від науки та мистецтва до політики та бізнесу. Як написали організатори TEDxKyiv 2013 в анонсі події: «Цьогорічна тема “Інстинкт майбутнього” об’єднає візіонерів і творців: люди, які порушують правила буденності та ламають стереотипи, чиї неординарні ідеї здатні змінювати настрої суспільства і наше майбутнє».

Що ж, цей заклик не минувся даром , адже зал Українського Дому зібрав щонайменше 300 слухачів — молодих бізнесменів, підприємців, студентів, — тих, хто, власне, це майбутнє і творить. Окрім того, велася онлайн-трансляція заходу, отже, хоча б віртуально приєднатися можна було з будь-якого куточку світу.

Модератор події Роман Зінченко, віртуозно жонглюючи словами, виступив з привітальною промовою, зокрема сказавши: «Ми стоїмо на плечах гігантів. Те, що для нас є повсякденним, для них було фантастикою. Нам настав час вирощувати своїх гігантів. Нам настав час підставляти свої плечі для тих, кому повсякденним буде наша сьогоденна фантастика».

Перша секція конференції була присвячена Творцям змін, тим, хто змінює правила гри.

І перший спікер налаштував аудиторію на доволі зворушливий лад. Презентація Ярослава Заблоцького, стоматолога з 25-річним досвідом, доктора медичних наук, була присвячена ініційованому ним соціальному проекту «Якість життя для наших батьків». Суть цієї акції у тому, що лікарі-волонтери, використовуючи новітні технології та власні кошти, на своєму робочому місці, проводять безкоштовну стоматологічну імплантацію та протезування повністю беззубим людям похилого віку. «Подивіться на ці щасливі обличчя!» — показує Ярослав групове фото 200 лікарів, які за власні кошти приїхали у 2010 році у військовий госпіталь Києва працювати, підтримуючи проект. Це лише один день на рік — день, коли ти віддаєш, не отримуючи нічого (матеріального) взамін. Акцію вже підтримали більш ніж у 20-ти країнах світу.

Наступний доповідач, ландшафтний дизайнер Володимир Колінько, запевняє, що зміна моралі та поведінки тісно пов’язана зі зміною простору. І він змінює простір в Києві, ставши одним із творців дитячого ландшафтного скверу на Пейзажній алеї. «Будь-який об’єкт сприймається цілісно, не лише сам по собі, але й разом з тим, що його оточує... Людям достатньо змінити маленьку частинку простору навколо себе і для себе — тоді зміниться все місто», — пропонує Володимир шлях розвитку вашого міста.

Соціальний інноватор Руслан Абдікеєв будує в Росії масштабну систему «Економіка заслуг», що пов'язує особистий успіх із внеском в суспільство. Отже, лейтмотив всього цього: що більше користі ти приносиш суспільству, то більше можливостей отримуєш для себе. Звучить красиво, але Руслан доводить, що принципи, закладені у системі, дійсно працюють. «Гроші нічого не створюють. Все створюють люди. Гроші — це спосіб домовитися», — стверджує Руслан.

Завершував першу секцію TEDxKyiv 2013 справжнісінький вундеркінд. Дмитро Костик ще 6-річним хлопчиком почав захоплюватись програмуванням та радіоелектронікою і... зібрав свій перший комп’ютер, приводом до якого служив магнітофон, а носіями інформації — аудіокасети. У 14 — заснував свою першу компанію... Зараз Дмитро є власником IT-компанії Kodisoft, яка вже протягом 10 років створює програмні та апаратні продукти, аналогів яким немає ані в Україні, ані у світі. Людина непересічна... Незвично Дмитро підійшов і до самого виступу. По-перше, він запросив свого друга, який створив приємне фонове музичне супроводження, виконуючі етюди на фортепіано. По-друге, він ніби заколихував аудиторією неспішною майже трансцендентною манерою своєї розповіді ;) Окрім того, що Дмитро — людина цінностей, для якої надважливо любити те, чим ти займаєшся, ми дізналися про останню інноваційну розробку компанії — інтерактивний ресторан, який вони відкрили на Кіпрі. Завдяки технології інтерактивних проекцій людям дається можливість по-новому подивитись на нібито звичні речі, зануритися у світ, який змінюється на очах.

Друга секція конференції була віддана на відкуп Лоцманів знань.

Економіст Оксана Стоєцька не уявляє своє життя без дітей і... робототехніки. "Робототехніка — це просто і цікаво!" — запевняє Оксана. — "З 6-ти років ми готуємо дітей, щоб вони займалися робототехнікою, а в 7 років вони майже інженери. В 9-10 вони будуть своє місто з відновлюваною енергетикою". Мережа освітніх центрів з робототехніки, яку будує в Україні Оксана Стоєцька, створює можливості для дітей самим інтегрувати майбутнє у власний світ. Наші діти надзвичайно талановиті, що кожного року підтверджують дуже високі місця, які вони займають на всесвітніх олімпіадах та конкурсах з робототехніки. А ще аудиторії був представлений робот Альоша, який був створений маленькими конструкторами ;)

Інженер-комп'ютерщик Дмитро Карамшук напівжартома-напівсерйозно запевнив, що кіборги вже серед нас. Що робить людину кіборгом? Звичайно ж — їх телефони, які стають майже частиною тіла людини. Дмитро займається дослідженням динаміки міст та поведінки людей шляхом аналізу великих об'ємів даних. Ідея "розумної і доброї матриці", запропонованої ним, була проілюстрована на простому прикладі того, як знайти маленьку дівчинку на Майдані за допомогою новітніх технологій, причому не використовуючи мобільний зв'язок.

Далі йшов виступ науковця-експериментатора, психолога Юнони Лотоцької, на якому я хотів би зупинитися трохи детальніше. Юнона всіх просто зачарувала своїм виступом. Вона розповідала про парадигму успіху, його міфи, зміни та дискомфорт, "долину смерті"... І все це системно, стисло, метафорично — не дарма зал вибухнув овацією після виступу Юнону, та ще й запросив вийти "на біс" ;) У твіттер-трансляції один із дописувачів поскаржився: "Юнона Лотоцька дуже класна, але нереальна для цитування, бо цитата на цитаті і цитатою поганяє". Дійсно, боюсь перехвалити, але саме такі виступи є прикрасою такої неординарної події як TED.

І все ж, не можу утриматися, щоб не навести кілька цитат:

  • "Ми інфіковані прагненням успіху. Але не готові за це платити".
  • "Успіх — це встигнути бути собою".
  • "Найбільше, що перешкоджає нам розвиватися — це страх".
  • "Швидка перемога — коли життя робить нам міраж, тіл з майбутнього, а потім відбувається крах, далі страх, злам стереотипів".
  • "86% людей не зміняться тому, що вони бояться".
  • "Зміни — це завжди дискомфорт. Але не бійтеся мінятися".
  • "На шляху до успіху має бути важко і весело".
  • "Якщо ви орел, ви не можете вчитися у змії".
  • "Дозвольте собі втратити все, чим ви не є".

Наступний виступ був присвячений сучасним бібліотекам, які змінюють світ на краще. Альона Плакіда працює... міністром культури Криму. Вона зауважує, що саме бібліотеки спроможні стати територією використання людського потенціалу, можуть і мають стати сучасними освітніми центрами, навколо яких гуртуватиметься думаючі люди. Альона запропонувала також кілька яскравих прикладів того, яким чином звичайні бібліотеки (яких в Україні налічується більше 18 тис.) допомагають вийти на інший рівень роботи та життя.

Завершував другу секцію лікар та журналіст Олег Терн. Його ціль — допомогти людям розібратись з науково обґрунтованою інформацією про здоровий образ життя. А те, що управляти здоров'ям можливо, що це легко та сучасно, — він доволі обґрунтовано довів у своєму виступі, проводячи цікаві аналогії з автомобілем. "Прості, але послідовні, дії творять великі справи... Просте миття рук врятувало мільйони життів".

Третю секцію, яка була присвячена Дослідникам, відкрив Пітер Медсен (Peter Madsen), данський винахідник, який не забув про свою дитячу мрію про космос. Разом з колегою Крістіаном фон Бенгстоном вони створюють, тестують, запускають ракети, двигуни, паливні системи для першого любительського суборбітального космічного польоту з людиною на борту. Створена ними Copenhagen Suborbitals об’єднує десятки ентузіастів космічної справи, які працюють над різними напрямками пілотованого польоту. Причому розробка здійснюється за принципами open source, тобто кожен може отримати доступ до креслень, запропонувати вдосконалення чи зробити свою ракету. Це був ще один виступ, який викликав неабияке захоплення аудиторії.

Чи можна жити без болю? Ні! Чи можна значно полегшити стан людей щодо впливу болі? Так! І це чудово довела Нана Войтенко, доступною мовою розповівши про принципи формування і блокування болю на молекулярному і клітинному рівні, яким завідує "сірий кардинал" нашого організму — кальцій. "Формування нервового імпульсу — це дуже красиво", — говорить Нана, демонструючи відповідний візуальний ряд.

Далі біолог-еволюціонер Дмитро Шабанов задався питанням "Чому ми можемо навчитися у власної тваринної природи?" Дмитро бачить величезну прогалину у тому, як у рамках біологічного погляду розглядається людина — цілком відокремлено від тварин.

Хлопці з Hackerspace вирішили відразу перейти зі слухачами на інтимне "ти" і розповіли про "українські гаражі та технології, що в них розвиваються". Зокрема, про 3D-друк і, власне, про Hackerspace — місце, де збираються люди, яких об'єднує любов до техно-мистецтва.

Фізик-астроном Юрій Іващенко також не відійшов ані на крок від своєї мрії. Він — власник першої в Україні приватної наукової обсерваторії. Але ідея створення подібного проекту значно ширша, ніж здається на перший погляд. Юрій розповідає про космічний телескоп для аматорів астрономії як можливу національну ідею. Саме аматори завдяки своїй мережі спроможні надати новий поштовх у дослідженні Космосу та розвитку астрономічної науки. "Щоб знати свою дорогу, потрібно частіше дивитися в небо!"

Заключна, четверта секція, була присвячена Архітекторам творчості.

Сергій Ципцин — відома людина у світі комп’ютерної графіки (computer graphics, CG), творець російської школи CG, поширювач знань за кордоном. Він розповів про те, як відбувається робота з формою без змісту. Саме акцент на формі дозволяє розвиватися CG, наповнювати візуальний канал ("наші очі — джерело збудження нервової системи") та розвиватися візуальним комунікаціям (напр., рекламі).

Художник Олександр Білозор почав свій виступ з презентації власних дитячих карлючок. Олександр — незвичайний художник. Він пише картини під водою, яка дає зовсім інші відчуття, а колір фарби змінюється. Це був виступ людини, дуже захопленої та закоханої у те, чим вона займається, і це, ніби морською хвилею, швидко передалося залу. Підводний світ, насичений неймовірними фарбами та дивовижними створіннями, зовсім неагресивний. І картини, які створюються Олександром, дійсно заворожують і нікого не залишають байдужим.

Режисер та художниця Ганка Третяк розповіла нам про час та його "викрадачів". Саме час, а не гроші, — той найбільший наш скарб, яким ми часто нехтуємо та витрачаємо бездумно. "Кожен з нас народжується міліонером, а потім ми починаємо витрачати (час)", — говорить Ганка. Чи дивуємося ми, називаючи власну державу одним із найбільших викрадачів часу? Це, мабуть, риторичне питання. "Шлях до свободи людини пролягає через усвідомлення нею часу в цілому та її персонального часу", — наголошує Ганка Третяк. І саме відкрите суспільство дає розуміння цінності часу.

Варто відзначити, що організатори події запросили ще й цікавих музикантів. Анатолій Гернанденко виконав партію на дивовижному інструменті — ханзі. Дмитро Сивоконь запропонував цікаве поєднання ритміки бітбоксу з лірикою сопілки. А Саша Кольцова (гурт "Крихітка") заспівала кілька чарівних пісень.

Цьогорічний TEDxKyiv насправді порадував складом доповідачів. Хоча, маю визнати, не всі виступи були таким, які "зачіпали" та по-справжньому надихали. Тим не менш, фантастики було досить. Найголовніше, щоб ця фантастика не лише залишилася у кожного в серці, але й мала цілком реальне втілення.

ФОТОРЕПОРТАЖ



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Емоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішностіЕмоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішності
Фриланс здорової людини. Стоп’ятсот лайфхаків від замовників і виконавцівФриланс здорової людини. Стоп’ятсот лайфхаків від замовників і виконавців
Творча крива. Як створити потрібну ідею в потрібний часТворча крива. Як створити потрібну ідею в потрібний час

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)