ПОДІЇ | Business talk

Любомир Гузар: Україна потребує багатих людей, але чесних!

Бути багатим не є гріхом. Важливо, щоб ми ставились до багатства не як до Бога, а як до дару від Бога. Те, що ви робите зараз, — робіть дуже чесно, взірцево, робіть якнайкраще. Будьте добрими бізнесменами, бо Україна потребує багатих людей, але чесних! Так звернувся до бізнесменів Блаженніший Любомир Гузар 16 лютого 2012 р. під час зустрічі у рамках дискусійного клубу «Бізнес-Credo», який організовує Український католицький університет та Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS). Зустріч у форматі «business talk» модерував журналіст Микола Княжицький.

Любомир Гузар Любомир Гузар народився у Львові в 1933 році. Пережив початок Другої світової війни та радянської окупації. У 1944-му разом із батьками емігрував до Америки. Вивчав філософію в Колегії Св.Василя (Стемфорд, Коннектикут), де одержав ступінь бакалавра. Пізніше там же працював учителем. Також навчався у Вашингтонському Католицькому університеті та у Фордгамському університеті Нью-Йорка, де здобув ступінь магістра філософії. З юності мріяв про служіння Богу, відтак у 1958 році був висвячений на священика. Був настоятелем, душпастирем організацій та спілок. На початку сімдесятих років покинув Сполучені Штати та перебрався до Європи. У Римі здобув ступінь доктора богослів’я. До України повернувся за часів незалежності. У 2001 році очолив Українську Греко-Католицьку церкву, згідно із рішенням Синоду єпископів. З 2005 року перебуває у Києві, у зв'язку з перенесенням до столиці Патріаршого престолу УГКЦ. У 2011 році в зв’язку зі станом здоров’я залишив свою посаду.

 Біографічний фільм про Блаженнішого Любомира Гузара

Блаженніший Любомир вважає, що можна бути добрим і чесним бізнесменом водночас. «Але над цим треба працювати, щоб покращити імідж вашої професії, піднести її на належний рівень. І Церква має вам у цьому допомогти. Також важливо, щоб молодь була переконана, що бути бізнесменом означає обрати не тільки чесний, а й почесний шлях у житті. Аби молоді хотіли бути бізнесменами не тільки заради грошей, а й щоб отримувати насолоду від роботи і приносити людям добро, адже бізнесмен — людина творча».

На питання від присутніх, як протистояти хабарництву у корумпованому середовищі, Блаженніший запропонував таке: «На мою думку, існує два шляхи, як позбутися корупції — бути солідарними та добиватися, щоби чиновники мали менше прав. Якщо чиновник немає, що вам дати, ви не маєте йому за що платити. Боротьба проти корупції вимагає величезних зусиль. Легко сказати — не давайте хабарі, але нічого ніколи не зміниться, якщо ми того не змінимо. Якби ви зібрали своїх колег і сказали: «Спробуймо не давати хабарів, бо у якомусь пункті треба те зачароване коло розламати».

Корінь суспільних проблеми, на думку Любомира Гузара, у браку духовності: «Якщо ми не змінимо мислення і хижацького способу господарювання, це не дасть добрих результатів. Економічний добробут не є запорукою успіху. Нам бракує духовності: духовні цінності не заперечують матеріальних, а навпаки скріплюють їх. Але на першому місці мусять бути все ж духовні пріоритети. Тоді держава стає сильною, а її матеріальні надбання — могутніми і корисним».

На думку єпископа УГКЦ, Церква не повинна створювати певні візії чи поняття про бізнес, але повинна представити людям Божі приписи, за допомогою яких можна успішно та корисно працювати для себе, ближніх: «Ціль Церкви — зустріч з Богом, а все інше є похідною цінністю від цього. Бути релігійним — означає зустріти Бога. А ми, як люди, можемо наповнити цю зустріч певним змістом».

Він також закликав бізнесменів не забувати, що талант та можливість бути успішними у бізнесі є Божим даром: «Я не хочу спрощувати те, що не є легким. Однак подумайте, що ви можете зробити, щоб ті лиха, які є навколо, подолати, усунути, щоб ми для наших дітей підготували кращу Україну», — підсумував Блаженішший Любомир Гузар.

ЦИТАТИ

Бути багатим не є гріхом. До неба не піде той, для кого багатством є Бог, а той, для кого багатство є даром від Бога, благословенням від Господа.

Якби ви зібрали своїх колег і сказали: "Спробуймо не давати хабарів". У якомусь пункті треба то зачароване коло розламати. На перший погляд, це виглядає нереалістично і неможливо, але може варто спробувати? Нічого ніколи не зміниться, якщо МИ того не змінимо. Хочу вказати на два шляхи як позбутись корупції: потрібна солідарність і треба позбавити багатьох прав чиновників. Якщо чиновник немає що вам дати, ви не маєте йому за що платити.

Можна бути знаменитим бізнесменом і водночас чесним! Так само і в політиці. Але над цим треба працювати. Щоб імідж вашої професії чи вашого стану життя поправити. І Церква має вам у цьому допомогти.

Я не хочу спрощувати те, що не є простим, легким. Подумайте, що ви можете зробити, щоб ті лиха, які навколо, подолати, усунути, щоб ми для наших дітей підготували кращу Україну.

 Повний запис відео-трансляції зустрічі з Любомиром Гузаром на ПЛАТФОРМі

За матеріалами прес-служби LvBS.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Вийди за межi. Забудь про успiх — стань видатнимВийди за межi. Забудь про успiх — стань видатним
Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблемВитончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем
Рік корисних звичок. Повний курс знань, щоб набути звичок, важливих для добробуту і щастя. Збірник самарі + аудіокнигаРік корисних звичок. Повний курс знань, щоб набути звичок, важливих для добробуту і щастя. Збірник самарі + аудіокнига

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)