НОВИНИ від 24.04.2008


Будьте обережні, звільняючись на спаді ринку

Якщо ви плануєте змінювати роботу, переконайтеся, що поштовхом до такого рішення стали правильні рушії. Не варто забувати крилату фразу: "Добре там, де нас немає". Тож можливо є сенс пройти через період "економічної турбулентності" зі своїм теперішнім роботодавцем?

Одним із парадоксів сьогоднішнього економічного сповільнення можна назвати відсутність реакції на нього з боку працівників компаній. Чи, інакше кажучи, попри скорочення світової економічної активності (а отже й скорочення попиту на працівників), кількість людей, які планують змінювати робоче місце, залишається стабільною. Саме такий висновок було здійснено внаслідок найостаннішого опитування 3300 працівників, проведеного консалтинговою компанією BlessingWhite.

Основною причиною до зміни співробітниками компаній свого робочого місця завжди була нестача можливостей для професійного розвитку та кар'єрного зростання. Цей фактор виявився настільки потужним, що третина респондентів сумнівається, що все ще залишатиметься на своєму теперішньому робочому місці до закінчення цього року.

Але оскільки багато компаній планують скоротити свій штат, а значить — скоротиться і попит на працівників — можливо є сенс пережити економічний спад зі своїм теперішнім роботодавцем? Працівники, які сьогодні звільняються, ризикують не знайти кращого місця для праці. А дехто з них і взагалі залишиться без роботи.

Тим же, хто ні за яких умов не планує залишатися зі своїм теперішнім роботодавцем, варто взяти до уваги декілька важливих факторів. По-перше, їм варто налаштуватися на те, що під час економічного спаду пошук нової посади може бути доволі тривалим і важким. По-друге, їм слід налаштуватися на жорстку конкуренцію з іншими кандидатами на посади. Нарешті, кандидатам на нові робочі місця слід приготуватися до складних переговорів щодо компенсаційних пакетів. Адже ринок диктує свої умови. І коли пропозиція перевершує попит — вартість товару (у даному випадку — робочої сили) буде зменшуватися.

Інший фактор, про який також слід пам'ятати — це реакція вашого теперішнього роботодавця на інформацію про те, що ви плануєте змінити роботу. Зазвичай роботодавці, які дізнаються, що їхні кваліфіковані співробітники планують змінювати роботу, намагаються утримати хороших спеціалістів на їхніх посадах. Втім, все залежить від ситуації. Іноді роботодавці, які бачать, що утримати працівника на робочому місці буде складно, відпускають спеціаліста та беруться за пошуки заміни.

Не менш важливим фактором для роботодавця сьогодні стає готовність працівника влитися до корпоративної культури. І якщо раніше хорошим спеціалістам пробачалася неповна відповідність встановленим всередині компанії стандартам, то сьогодні така невідповідність може стати причиною відмови.

Втім, як би там не було — одне залишається очевидним: разом зі зміною ринку та сповільненням економічного зростання — змінюватимуться і "правила гри", про які завжди слід пам'ятати тим працівникам, які планують змінювати роботу.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua