НОВИНИ від 10.04.2009


Найбільші компанії світу від Forbes

Журнал Forbes опублікував щорічний рейтинг Forbes Global 2000, куди входять найбільші корпорації світу. Перше місце у загальному рейтингу в 2009 році дісталося General Electric. У 2008 році вона займала другий рядок, поступившись британському банку HSBC.

На цей раз фінансова організація не потрапила навіть у п'ятірку, опинившись на шостому місці. Уперед себе банк пропустив нафтогазові корпорації Royal Dutch Shell, ExxonMobil і BP, а також японського автовиробника Toyota Motor. У десятку також потрапили американська телекомунікаційна компанія AT&T, роздрібна мережа Wal-Mart Stores, іспанський банк Santander і нафтогазова корпорація Chevron.

У рейтинг Forbes-2000 цього року потрапили компанії з 62-х країн світу. При цьому кожна четверта компанія в цьому списку — американська. При складанні рейтингу експерти в рівній мірі враховували прибуток компаній від продажу, чистий прибуток, вартість активів, а також ринкову капіталізацію.

Найдорожчим цього року визнаний нафтовий гігант Exxonmobil. Його ринкову вартість оцінили в 335,5 мільярда доларів. Роком раніше капіталізація цієї компанії була на 130 мільярдів вищою, пише Delo.ua.

У цілому ж загальна вартість 2000 найбільших компаній в світі склала 20 трильйонів доларів.

Криза, яка почалася минулого року, істотно підрізала фінансові показники всіх компаній. Але найбільше постраждав банківський сектор. У результаті фінустанови поступилися верхніми позиціями в рейтингу нафтогазовим і телекомунікаційним компаніям.

Найбільш успішним минулий рік, на думку експертів Forbes, став для фармацевтичних компаній. Об'єми продажів в грошовому еквіваленті у них виросли на 59%. Надприбутки отримували також телекомунікаційні компанії. Їх прибутковість виросла на 51%.

Разом із тим українському бізнесу не знайшлося місця в переліку 2000 найбільших світових корпорацій. Це досить дивно, адже в рейтингу є компанії з капіталізацією всього в 10 мільйонів доларів. Експерти стверджують, що вітчизняний бізнес недостатньо публічний, щоб брати участь у такому рейтингу. Так, аналітик інвестиційної компанії "Аструм" Сергій Фурса пояснює, що ринкова капіталізація корпорацій вираховується за її котируванням на фондовій біржі. У той же час найбільші українські корпорації — "СКМ" Ріната Ахметова, "Інтерпайп" Віктора Пінчука, а також компанії, що входять у групу "Приват" Ігоря Коломойського, — не проводили первинного розміщення акцій IPO. За словами експерта, єдиним претендентом на місце в рейтингу в цьому випадку міг стати Костянтин Жеваго з компанією Ferrexpo, чиї акції торгуються на Лондонській біржі. Так, чистий прибуток компанії за минулий рік збільшився на 133% і склав 313 мільйонів доларів, а ринкова капіталізація — 550 мільйонів гривень. "Проблема ще й у тому, що жодна українська компанія не завершила свого аудита за підсумками 2008-го року. У середньому ці дані з'являються до травня-червня", — додає пан Фурса.

Аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Сергій Гайда допускає, що за продажами й активами у списку 2000 могли бути представлені державні компанії НАК "Нафтогаз", "Укртелеком" і "Укрзалізниця".

У той же час в дослідженні Forbes засвітилися відразу 30 російських компаній. Так, компанія "Газпром" потрапила в першу двадцятку загального рейтингу.

Крім американських (551 підприємство), у свіжий рейтинг потрапили: 91 компанія з Китаю, 61 — з Кореї, а також 47 індійських компаній.

Компаній банківського сектора найбільше в рейтингу Forbes-2000. Їх у списку 307. Другий за чисельністю — нафтогазовий сектор (126 компаній).

Див. повний рейтинг 2009-го року >>






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua