НОВИНИ від 15.06.2010


Нарцисистичний лідер: вплив на організацію

Вони нахабні, мають грандіозну самовпевненість та переконані у власній важливості та незамінності, вірять в те, що володіють унікальними навичками, які не притаманні простим смертним.

Якщо все сказане вище ви можете застосувати для опису власного керівника — значить вам не пощастило зіткнутися із нарцисистичною особистістю. Головне питання, яке поставила перед собою психолог Кеті Шнур (Kathy Schnure), який же вплив нарцисистичні лідери мають на організацію. Чи здатні вони приносити користь, чи завжди здійснюють більше шкоди?

Щоб відповісти на це запитання, було проведено дослідження, яке порівняло лідерський потенціал тих керівників, які мають високий рівень нарцисизму, та тих, яким не притаманні подібні "самолюбування".

Дослідниця виявила, що люди із сильними нарцисистичними схильностями — відчуттям влади, авторитету, права наказувати та вимагати послуху — проявляють вищий рівень потенційних лідерських здібностей, ніж ті, хто не схильний до нарцисизму.

"Результати показують, що візія, сильне переконання та гордість за власні здобутки дійсно можуть трансформуватися в ефективне лідерство всередині організації чи команди", — робить висновок Шнур.

З іншого боку, нарцисистичні люди часто стають лідерами через власну харизму, здатність надихати та переконувати інших прийняти їхню точку зору, що не завжди позитивно впливає на організацію, адже такі лідери по суті "душать" власну думку підлеглих.

Тімоті Джадж (Timothy Judge), організаційний психолог в University of Florida, називає "темною стороною" нарцисистичного лідера його гіпертрофоване відчуття власної важливості.

"Нарциси дуже конкурентні, зосереджені на власному "я" та самозакохані. Зазвичай вони намагаються оточити себе людьми, які допоможуть "сяяти" їхньому таланту. Вони не шукають геніїв — вони зосереджуються на інтер'єрі — найбільш комфортних людях. Якщо виникає загроза, що хтось може зрівнятися з ними — вони миттєво позбавляються від такої людини".

Як бачимо, нарцисизм має як позитивні, так і негативні якості. З одного боку нарцисистичні лідери часто виявляються харизматичними особистостями (хоча зворотнє не завжди правда), а з іншого — вони здатні швидко зруйнувати вашу організацію, орієнтуючись у першу чергу на власних інтересах, а не на інтересах компанії і остерігаючись наймати людей, які потенційно можуть виявится розумнішими/талановитішими, ніж вони самі.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua