НОВИНИ від 11.11.2014


Глобальні інновації: хто йде попереду?

Бізнес-школа INSEAD, Корнельський університет та Всесвітня організація інтелектуальної власності предстали свій сьомий Глобальний інноваційний індекс (GII).

Глобальний інноваційний індекс - The Global Innovation Index 2014 (GII)
The Global Innovation Index 2014 (PDF)
Цьогорічний індекс GII ґрунтується на дослідженні 143 економік світу, в ході якого було вивчено 81 факторів, що визначають спроможність країни стимулювати тип інноваційного розвитку, котрий веде до стабільного економічного зростання. Спектр цих чинників варіюється від різних аспектів інфраструктури до виявів креативності при створенні продуктів, послуг та онлайн-сервісів. Також було враховано доступ до високоякісної освіти у кожній із країн (зроблені висновки базуються на даних рейтингу «QS World University Rankings»).

Індекс GII і найпопулярніші країни для здобуття ступеню MBA

У таблиці, що наводиться нижче, місце країни у рейтингу GII порівнюється з її популярністю як місце здобуття ступеню MBA (відповідно до даних звіту «QS Applicant Survey 2014»).

Згідно інформації з цього звіту, 51% потенційних студентів MBA-програм хочуть працювати у країні, де планують навчатися, а третина з них мають наміри відкрити там власний бізнес.

Отже, як співвідносяться найпопулярніші країни для навчання на MBA-програмах з їхнім місцем у рейтингу GII?

З-поміж країн, що зайняли перші 10 позицій в рейтингу GII, одночасно опинившись за межами першої десятки найпопулярніших місць для здобуття ділової освіти, — Швеція, Фінляндія, Данія, Люксембург та Гонконг.

У звіті «200 глобальних бізнес-шкіл 2013/14» є заклади з Данії та Гонконгу (це Копенгагенська бізнес-школа і бізнес-школа HKUST); утім, жодна з цих країн не може порівнятися з лідерами рейтингу «QS Applicant Survey 2014» за кількістю закладів, котрі надають ґрунтовну ділову освіту.

10 найпопулярніших країн для навчання на MBA-програмах Позиція країни в рейтингу GII Позиція країни в рейтингу QS MBA study
Швейцарія 1 8
Велика Британія 2 2
Нідерланди 5 10
США 6 1
Сингапур 7 9
Канада 12 3
Німеччина 13 6
Австралія 17 4
Франція 22 5
Іспанія 27 7
Джерело: рейтинг GII та QS Applicant Survey 2014

І навпаки, є країни, котрі хоча і стверджуються як провідні гравці на ринку бізнес-освіти, відстають від лідерів рейтингу GII у плані створення умов, сприятливих для інноваційної та підприємницької діяльності. Так, Китай, Італія та Індія, попри те, що опинилися у двадцятці найпопулярніших місць для здобування ділової освіти, зайняли в рейтингу GII 29-те, 31-е та 76-те місця, відповідно. Напевно, цей результат можна віднести на рахунок регуляторних вимог, яким повинні відповідати фірми, що провадять діяльність у цих країнах.

Серед країн латиноамериканського та карибського регіону лідером рейтингу GII є Барбадос (41-а позиція), який випередив Чилі (46-те місце). Натомість серед країн Тропічної Африки найкращий результат у Маврикія та Сейшельських островів. Ці країни випередили ЮАР, яка опинилася на 53-й позиції.

США та Китай зайняли перші позиції за якістю інновації у відповідних групах країн

Слід звернути увагу на те, що позиції в рейтингу ґрунтуються на середньому значенні всіх показників. Якщо ж порівнювати економіки за різними змінними, такими, як якість інновації та рівень доходу в країні, то результати будуть цілком іншими.

Так, у групі країн з найвищим рівнем доходу США випереджають Японію і Німеччину за якістю інновацій відповідно до всіх чинників, включаючи якість університетської діяльності та реальний ефект від наукових праць. У країнах із середнім рівнем доходу за аналогічним показником на першому місці — Китай, а далі йдуть Бразилія та Індія.

При цьому, як зауважив Сумітра Дутта (Soumitra Dutta), декан Вищої школи менеджменту Корнельського університету та один із авторів индексу GII, розрив між обома групами скорочується. «Аби скоротити цей розрив ще більше, економіки з середнім рівнем доходу повинні надалі інвестувати у свої інноваційні екосистеми та ретельно відстежувати якість інноваційних показників», — так Дутта пояснив свою думку.

Як наголошують автори Глобального інноваційного індексу за 2014-й рік, одним із найважливіших факторів, що сповільнює прогрес у сфері якості інновацій, є недостатній рівень кваліфікації кадрів. В основі цього висновку — скорочення витрат на R&D, яке спостерігається у компаніях різних країн протягом останнього року. Водночас, згідно очікувань, в організаціях, що базуються в Азії, інвестиції в цей напрям суттєво зростатимуть.

За інформацією TopMBA.com.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua