НОВИНИ від 21.04.2016


Чим творчий керівник краще?

Як правило, керівниками робочих груп і команд призначають співробітників з організаторськими і лідерськими здібностями. При цьому творчі здібності вважаються набагато менш важливими. Однак нове дослідження показує, що тільки креативні керівники можуть створити навколо себе дійсно творчу середу.

Чим творчий керівник краще?
Ілюстрація: Shutterstock
Лей Хуань (Lei Huang), доцент відділу маркетингу в бізнес-коледжі Обернського університету (США), провів разом із колегами дослідження1, в ході якого вони опитали 106 керівників робочих груп в одній з великих американських технологічних корпорацій. Дослідників цікавило, наскільки ті були впевнені в своїх творчих здібностях (на основі опитування вираховувався так званий коефіцієнт творчої самодостатності (creative self-efficacy (CSE)).

Потім було опитано 544 рядових членів робочих груп (у середньому кожен із них пропрацював у компанії близько чотирьох років). Виявилося, що співробітники, що працювали в групі, якою керувала людина з високим показником CSE, найчастіше проявляли творчий підхід, наприклад, присвячували багато часу пошуку інформації, яка могла допомогти з новими ідеями. Вони також вважали, що керівники з високим CSE заохочують прояви креативності підлеглих. Ці позитивні ефекти проявлялися ще сильніше, якщо керівник групи підтримував добрі стосунки з підлеглими. При цьому самі начальники з високим CSE частіше говорили, що їхні підлеглі є для них джерелом творчих ідей.

У цілому аналіз даних показав неспроможність припущень про те, що начальники, переконані в своїх творчих здібностях, будуть відкидати творчі ідеї підлеглих через конкуренцію або ж через більш високі стандарти. Навпаки, творчі керівники в цілому менш консервативні, не схильні до конформізму і відкриті для нових ідей, що дозволяє їм перебувати «на одній хвилі» з креативними підлеглими.

Автори дослідження підкреслюють, що впевненість у своїх творчих можливостях можна розвивати, і вважають, що багатьом організаціям варто задуматися про відповідні тренінги для керівників робочих груп.

Втім, існують і інші способи стимулювати креативність співробітників, що працюють у групах. Експеримент, проведений ще в 2007-му році, показав, що якщо склад робочих команд залишається незмінним протягом тривалого часу, колеги звикають один до одного і відчувають себе більш комфортно і, як їм здається, стають більш креативними. Однак насправді в ході експерименту нові команди, складені з людей, які раніше не працювали один з одним, генерували більше ідей на задану тему (способи підвищити приплив туристів у район затоки Сан-Франциско), до того ж експерти оцінили їх ідеї вище.

За інформацією Psychologies.









  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua