НОВИНИ від 03.03.2020


«Менеджер століття»: помер колишній CEO General Electric Джек Велч

Видатний американський управлінець, колишній голова ради директорів і CEO General Electric Джек Велч (Jack Welch) помер 1 березня у віці 84 років.

«Менеджер століття»: помер колишній CEO General Electric Джек Велч

Славу видатного управлінця і справжнього візіонера Джек Велч здобув, керуючи GE протягом 20 років (1981-2001 рр.). За цей час він заслужив репутацію невтомного і надзвичайно жорсткого керівника, який стояв біля джерел створення унікальних лідерських стратегій GE. За роки правління Джека вартість компанії зросла в 30 разів — з 14 до майже 400 мільярдів доларів. А сама GE стала другою за прибутком компанією у світі, розширивши діяльність до фінансових послуг та консалтингу.

Все життя та робота Велча практично були покладені на боротьбу з неефективністю та бюрократією, які мало не змусили його покинути компанію в минулому. Він закривав фабрики, скорочував витрати та списував старе обладнання. Основна філософія Джека Велча полягала в тому, що компанія повинна бути №1 або №2 на ринку. Якщо їй не вдається зайняти ці місця — вона повинна покинути галузь. Ця стратегія Велча була запозичена пізніше багатьма менеджерами Америки.

Багатьом знайома і ще одна концепція Джека Велча — так звана «крива життєздатності». Щороку він звільняв 10% найменш ефективних своїх менеджерів. Саме такою поведінкою він заслужив репутацію брутальної і аж надто прямолінійної людини. Він вимагав від підлеглих просто надзвичайної ефективності. Але при цьому він винагороджував 20% найкращих працівників, підвищуючи їх, надаючи бонуси і навіть опціони компанії.

Знають Велча і за те, що він фактично зруйнував традиційну дев’ятиступінчату управлінську ієрархію в менеджменті і привніс у компанію значне відчуття неформальності.

За його жорсткість та невблаганність Велч отримав кличку "Нейтронного Джека" (за аналогією з нейтронною бомбою), адже там, куди він приходив, зникали люди. «Мені казали, що моя різкість та відвертість заважатиме моїй кар’єрі, але насправді саме ця відвертість зробила мою кар’єру успішною», — писав Велч.

У 1999 році журнал Fortune назвав Джека Велча "Найкращим менеджером століття".

Докладна біографія Джека Велча >






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua