Заходи з підвищення енергоефективності споруди починаються з енергоаудиту

28.02.2017

До сучасного будівництва висуваються чіткі вимоги екологічності, енергоефективності, раціональності, довготривалої експлуатації. Та це не значить, що вже побудовані об’єкти не можливо привести до сучасних стандартів. Візьмемо хоча б єдиний показник – теплоспоживання. Задля перевірки раціональності споживання ресурсів та розробки заходів щодо підвищення якості енергосбереження проводиться так званий енергоаудит. Приклад енергоаудиту — як зразок своєї діяльності пропонує енергосервісна спеціалізована компанія — експерт по проектуванню і встановленню теплотехнічних систем внутрішнього и зовнішнього монтажу.

Навіщо замовляти енергоаудит?

А для чого аудит проводиться взагалі? «Аудит» з латини перекладається як «слухати». Тобто під час енергоаудиту фахівці «прослуховують» вашу оселю та формують думку щодо ефективності використання енергоресурсів. Ця послуга замовляється у кількох випадках:

  • задля отримання енергопаспорту;
  • як формальний захід по обстеженню стану певного об’єкту перед реставрацією, продажем, взяттям на баланс тощо;
  • задля проведення подальших заходів по підвищенню енергоефективності та зниженню споживання енергоресурсів.

На підставі аудиту фахівці можуть запропонувати наступні дії:

  • теплотехнічне проектування – пошук унікального інженерного рішення для конкретного випадку;
  • монтажні роботи по встановленню енергосберігаючих систем опалення чи іншого устаткування;
  • заходи щодо підвищення теплоізоляції та герметизації будинків (мається на увазі утеплення фасаду, герметизація швів панельних багатоповерхівок).

Чого вдасться досягти?

Перш за все, енергоаудит пропонується як професійна послуга власникам приватного житла чи співвласникам багатоповерхівок. Будівлі, де було проведено заходи по енергоефективності, в решті вийшли на показники зниження споживання, я к результат, заощадження витрат сімейного бюджету. Наприклад, можна заощаджувати на споживанні газу до 30-35%.

До речі, енергоаудит може бути проведений на комерційному чи промисловому об’єкті. Запропоновані приклади звітів для конкретних типів споруд дають більше уявлення про доцільність проведення цих заходів.