Думка власника IT-бізнесу: коли Україна повернеться до нормального життя

23.03.2020

До чого готуватися IT-індустрії та економіці в цілому? Як скоро ми повернемось до економічно продуктивного життя? Думка експерта, власника бізнесу, людини з аналітичним складом розуму.

Засновник IT-холдингу Universal Commerce Group, інвестор одного з проектів холдингу – агрегатора з працевлаштування Trud.com – юрист, філантроп Геннадій Васюков підбив висновки першого тижня карантину.

Ключове протиріччя ситуації

Є дві мети, що протирічать одна одній. Перша – зберегти життя людей. Друга – врятувати економіку. На жаль, ці цілі несумісні. Тож, поки уряди рятують людей, економіка стрімголов прямує до кризи – найбільш складної за останні часи. Фінансова криза призведе до втрат ще більших, ніж вірус.

Заборона на переміщення, закритий міжнародний простір, закриті кордони завдадуть невиправної шкоди економіці багатьох країн.

Карантини та обмеження триматимуть, скоріше за все, ще 3-4 місяці. Щоб зрозуміти перспективи, достатньо оцінити таку  цифру: за даними Торговельно-промислової палати, через карантин зупинили роботу до 700 тис. підприємців, які забезпечують роботою 4 млн. осіб.

Реалії Європи та України

Європейські країни здійснюють активну підтримку своїх працездатних громадян. Іспанія видає 70% заробітних плат людям, які в період карантину не працюють. Франція на підтримку працездатних виділяє 200 млрд євро.

Український бізнес має розраховувати тільки на себе.

Що ми можемо зробити? Бути більш розумними та винахідливими.

Українському бізнесу треба розпрощатися із старими стратегіями та піддати суворій ревізії свої плани.

Пріоритети найближчого часу

Найближча перспектива – планування на день, максимум – на тиждень! На жаль, бізнес змушений відкласти все, що було «на перспективу». Справжня перспектива – жити сьогоденням.

В умовах дефіциту часу та ресурсів важливо, щоб кожний наступний крок був економічно обґрунтованим. Мета – досягати максимальних результатів з мінімальними інвестиціями та в найкоротші терміни.

Найціннішою якістю власника бізнесу в таких умовах стає здатність вибудовувати нові моделі та шукати нові способи та канали монетизації. Звичні шаблони більше не діють.

Саме таку стратегію реалізовує команда агрегатора з пошуку роботи та кар’єри Trud.com: перейшовши на режим віддаленої роботи, спеціалісти шукають нові підходи до співробітництва з партнерами, нові ідеї сервісів в умовах економічної кризи.

Цілі для пересічного громадянина

Мета звичайної людини – зберегти здоров’я своє та родичів, накопичити ресурс енергії, зберегти ментальну цілісність і поміркований погляд на оточуючий світ. Це необхідно для того, щоб після стабілізації ситуації почати будування реальність дня завтрашнього.