Як правильно давати гроші в борг і чи варто це робити?

09.10.2020

Давати чи не давати гроші в борг? Це питання ще складніше, ніж у шекспірівського Гамлета. Тому що частіше за все часу на роздуми мало, адже гроші в борг, зазвичай потрібні тут і зараз.

Ця стаття розповість, як правильно позичати гроші, щоб потім повернути їх без зайвих труднощів. А також підкаже, де можна отримати онлайн кредит, якщо кошти потрібні терміново, але не хочеться турбувати рідних.

Чи варто позичати гроші взагалі?

Психологи та економісти вже кілька років шукають однозначну відповідь на це запитання. Його складність полягає в тому що ситуації та статки у кожного різні. Тому одні говорять, що давати гроші в борг не варто, тому що це дуже ризиковане та неприбуткове діло. А інші запевняють, що виручати необхідно, якщо є така можливість.

Звичайно, позичати потрібно, якщо просить людина, якій довіряєш.

Але не потрібно позичати кошти, якщо:

  • це шкодить бюджету — психологи радять відмовляти, якщо близькі просять дати в борг суму, що перевищує сімейний бюджет на 10%;
  • близька людина чи друг просять гроші вже багато місяців поспіль — психологи називають це “звичка жити в борг”. Вона небезпечна тим, що рано чи пізно відносини між рідними чи знайомими зіпсуються — постійний стрес з приводу позик накопичується й кожна зміна чи порушення умов сторонами сприймається дуже болісно.

Але не потрібно думати, що якщо відмовити знайомому у його проханні, він не зможе знайти гроші. Зараз можна отримати кредит на картку в Credit365 до 20’000 грн через інтернет та за 15 хвилин, та вирішити фінансові труднощі, не виходячи з дому.

Як правильно давати гроші в борг: 3 поради

Перш ніж давати гроші в борг, потрібно убезпечити себе від їх втрати. Ось 3 поради, що допоможуть уникнути ризиків та збільшать шанс своєчасного повернення позики:

1. Спитайте про цілі позики

Якщо знайомі просять позичити їм задля придбання побутової техніки чи вкладення в стартап, то слід твердо відмовляти. Тому що на це можна оформити банківську позику чи отримати кредит через інтернет на картку за кілька хвилин. Зараз фінансові організації пропонують зручні умови оформлення й повернення позики.

Якщо потрібна невелика сума грошей до зарплати й знайомий не може звернутися до банку або мікрофінансової організації, то варто допомогти йому. Але за умови, що ця сума не вдарить по бюджету.

2. Позичайте суму, яку не шкода втратити

Психологи рекомендують позичати тільки ту суму, якої буде не шкода, якщо позичальник порушить умови договору. Зазвичай ми сильно переживаємо, коли людина не віддає борг. Тому, ця порада допоможе зберегти спокій тим, хто не бажає судитись з боржником й не хоче, щоб це відволікало від важливих речей.

3. Складати боргову розписку чи договір позики

Згідно зі статтею 1047 ЦК України, якщо сума позики більш ніж 170 грн (10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), юристи радять складати договір позики, а якщо менше — боргову розписку.

Цей крок допоможе захистити сторони й зафіксувати важливі домовленості. До того ж підпис у документах свідчить про те, що умови були зрозумілі кожному ще на момент отримання кошт. А значить, якщо справа дійде до суду, потерпіла сторона без труднощів доведе свою правоту.