Опалення в Україні і за кордоном

23.12.2020

За даними головного експерта житлово-комунального господарства України, електронного видання «Україна комунальна» Україна експортує більше природного газу, ніж закачує. Щодня ввозиться близько 4,6 млн м3 , а вивозиться 5,3 млн. Істотно скоротився транзит газу із Росії. У зв’язку із цим є всі підстави прогнозувати, що мінімальний імпорт газу в Україну призведе до значного підняття цін. У такому випадку пересічним громадянам слід шукати вигідного постачальника газу. Компанія «Megawatt» пропонує купувати газ онлайн і заощаджувати. Як заощаджують газ і світло за кордоном.

Шокова «терапія» у сусідній державі

Мова йде про сусіда України Польщу. Шоковою терапією називають у Польщі приватизацію ЖЕКів. Це дозволило упорядкувати систему обслуговування багатоквартирних будинків. Відповідальність за них перед мешканцями несуть найняті ними керуючі компанії або створені кооперативи. Саме вони відповідають за початок і закінчення опалювального сезону, працездатність обладнання в будинку і квартирах, надають рекомендації, які газові лічильники можна встановлювати. Для ремонтних, налагоджувальних робіт залучаються окремі організації. Наразі плата за «муніципальне тепло» стягується тільки в опалювальний сезон, який триває в Польщі із жовтня до квітня. У Польщі діють базовий і пільговий тарифи на електрику, встановлені багатотарифні лічильники. Наразі поляки досить активно відходять від використання газу в побуті, встановлені індукційні електроплити дозволяють економити не тільки електроенергію, а і тепло. Газ використовується в багатоквартирних і в приватних будинках. Можливий варіант використання газових котлів (колонок) для опалення і підігріву води.

Велика Британія

Британці не заморочуються тим, коли розпочнеться опалювальний сезон. Централізоване опалення у країні відсутнє. Кожний будинок обігрівається індивідуально на розсуд господаря: автономні газові котли, водонагрівачі, що нагрівають воду. Все прогресивне людство використовує грілку виключно при хворобах, а Англії ж грілка в зимовий час — це звичний предмет повсякденного вжитку для обігріву. Лягаючи спати, кожен бере з собою грілку, тому що забратися в крижану ліжко без грілки і справді буває неможливо, навіть якщо на вас дві пари вовняних шкарпеток. Обігрівати ванну і туалет  вони теж ніколи не стануть. Британці навіть перуть холодною водою.

Америка

Відмовилися від централізованого опалення і в Америці. У міських будинках тепло дають електроприлади, у заміських будинках здійснюється автономна  подача газу. Американська влада вважає, що забезпечити стабільну роботи всієї структури енерговитратний.

У Канаді теж відмовилися від централізованого опалення і вибрали внутрішньо будинкове опалення. Часто в багатоповерхових будинках замість батарей щосили працюють кондиціонери.

Населенню цих держав  даються  конкретні поради щодо того, як  економити енергію Наприклад, не рекомендується запускати пральну машину «вхолосту» — треба чекати, поки бак заповниться брудною білизною під зав’язку. Радять вимикати комп’ютер і не залишати на зарядці мобільний телефон на всю ніч. Використовувати енергозберігаючі лампочки. Приймати короткий душ замість наповненої ванни. І багато іншого.

Німеччина

На німецькому ринку тепла продовжує лідирувати природний газ. Головним конкурентом для опалювальних систем, заснованих на спалюванні газу, стали теплові насоси. Ці пристрої з допомогою електроенергії перетворять холод з повітря або води в тепло, діючи по аналогії роботи холодильників тільки з протилежним ефектом. У нових побудованих житлових приміщеннях були встановлені опалювальні системи, що використовують відновлювану енергію.

Висновки робіть самі.