Сонячна електростанція під «зелений тариф» для будинку, або як заробити на сонячних батареях

16.02.2021

Ще зовсім недавно, всього якихось 20 років тому, сонячні електростанції вважались чимось екзотичним, доступним виключно для ексцентричних багатіїв чи науковців. Зараз же домашні та комерційні СЕС різної потужності можна зустріти ледь чи не на кожному кроці! Може й справді варто долучитися до прогресу і також встановити СЕС? Спробуємо розібратися разом з https://eco-tech.com.ua/ , чи насправді сонячні електростанції дозволяють багато заробляти?

Скільки доведеться витратити?

Звичайно, гроші не з’являються самі собою і для значних прибутків завтра потрібні інвестиції сьогодні. В якому розмірі? Подивимось на прикладі найбільш потужного варіанту з доступних для приватної сонячної електростанції — 30 кВт приєднаної потужності:

  • SOLIS-30K сонячний мережевий інвертор, або інший аналогічної потужності. Дозволить перетворити постійний струм сонячних батарей на мережевий змінний.
  • Сонячна панель Risen RSM150-8-500M, або інші аналогічні, у кількості від 60 шт. Це дозволить отримати пікову потужність на панелях у 30 кВт для повної продуктивності інвертору.
  • Кріплення — від недорогих варіантів для встановлення на похилому даху, до серйозних металоконструкцій великого розміру.
  • Конектори, спеціальний лічильник, тощо.

Звичайно, все це разом буде коштувати чимало, однак, популярність домашніх СЕС вказує на однозначну вигідність встановлення. Чи справді це так?

Скільки вдасться отримати?

Насправді, дуже просто отримати приблизний прорахунок прибутковості середньої СЕС. Взявши за основу станцію на 30 кВт та середню продуктивність у 1200 кВт⋅год на рік для кожного кіловату СЕС, отримуємо цілих 36000 кВт⋅год за рік роботи.

Скільки це у грошах? Помножимо на поточний “зелений” тариф €0.164 і отримаємо €5900! Цього повністю достатньо, щоб відбити свої інвестиції за 3-4 роки!

Чи можна ще збільшити прибутки? Все залежить тільки від вас! Наприклад, розповсюдженою практикою є встановлення більшої кількості панелей для підвищення продуктивності за умови сталої пікової віддачі у 30 кВт. Окрім цього, ви можете обмежити власне споживання, використовуючи більше енергозберігаючих технологій, що продавати у мережу максимум кіловат-годин!

Таким чином, можливість заробляти на безкоштовному ресурсі, сонячних променях, що падають на вашу ділянку, цілком реальна та доступна для кожного! Це дуже гарна ідея для інвестування в 2021 році.