Піца «Берлусконі»: історія про те, як фіни з гумором створюють нові страви

17.02.2021

Сьогодні піца «Берлусконі» є однією з найвідоміших та найпопулярніших (принаймні під час відпочинку) страв у Фінляндії. Цей зразок оригінальної кулінарії є типово місцевим винаходом, і з’явився він лише у 2005 році. Історія появи «Берлусконі» дуже цікава. І якщо під час знайомства з нею вам захочеться скуштувати гарячої ароматної піци, ви можете оформити замовлення зі швидкою доставкою тут – if.smaki-maki.com. А тепер повертаємося до Фінляндії та її кухарів.

Політично-кулінарні «розбірки»

У 2005 році тодішній прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі відвідав Фінляндію з робочим візитом. Пізніше в одному з інтерв’ю він заявив, що йому доводилося буквально «терпіти» фінську кухню, такою грубою вона була. Наприклад, політик відзначив, що місцеві жителі регулярно їдять копчену оленину. Він додав, що це м’ясо навіть не можна порівнювати з ніжною та вишуканою пармською шинкою. До речі, копчена оленина є традиційною стравою лише в Лапландії. На решті території Фінляндії м’ясо переважно тушкують або сушать.

А в 2001 році Берлусконі сказав, що Фінляндія не заслуговує на Агентство з безпеки харчових продуктів, оскільки «фіни навіть не знають, що таке прошуто».

Суомі відповідає з гумором

Ці висловлювання італійського прем’єра підняли хвилю обурення, причому в різних країнах. А компанія Kotipizza швидко скористалася нагодою та створила зовсім нову піцу. В розробці рецепту кухарі навмисне зібрали стереотипи іноземців про фінську кухню. Тому до складу начинки входить копчена оленина, червона цибуля та лісові гриби.

Ресторан Kotipizza зробив піцу «Берлусконі» головною стравою свого меню. І цей крок виявився дуже вдалим – кількість відвідувачів у закладі різко зросла. «Берлусконі» навіть отримала головний приз на конкурсі піци в Нью-Йорку, випередивши італійські варіанти.

Коли італійське посольство почало вимагати змінити назву страви, оскільки використовувати прізвище прем’єра незаконно, власник Kotipizza запропонував Берлусконі приїхати в Фінляндію та поговорити про це особисто. Наскільки відомо, політик на таке запрошення не відреагував. Тож рецепт лишається надбанням винахідливих фінів.