Жароміцна сталь — особливості, структура, застосування

05.03.2021

Серед багатьох видів сталі, що існують наразі, потрібно особливо звернути увагу на так звану жароміцну.

Цей сплав знайшов напрочуд широке застосування у багатьох сферах життя сучасної людини. Більш детально ознайомитись з різноманітними аспектами застосування й властивостями цього металу можна за посиланням: https://virgamet.com/heat-resistant-steel-valve-steel-creep-resistant-steel. Тепер, давайте спробуємо з’ясувати якомога більше про цей вид сталі.

Загальні особливості сплаву

Жароміцна сталь, як зрозуміло з назви, має властивість витримувати вплив надвисоких температур. Окремі її види з легкістю переносять нагрівання аж до 600 °С. У зв’язку з тим,ця сталь знаходить доволі широке застосування у багатьох специфічних сферах людської життєдіяльності.

Необхідно зауважити, що вся жароміцна сталь може витримувати значно нижчу температуру, аніж котлова сталь. Деякі різновиди останньої, скажімо здатні з легкістю витримувати температуру аж до 1 500 °С. Окрім того, необхідно розуміти, що більша частина цих сплавів також добре протистоїть корозивним процесам, а також має високу стійкість до впливу лугів і солей.

Сфери застосування

Зрозуміло, що подібна сталь, у першу чергу, призначена для використання у побутових та промислових сферах. Відповідно до властивостей цього сплаву, можна дійти висновку, що вона підходить далеко не для будь-яких цілей. Для прикладу, можна привести наступні сфери людської життєдіяльності, де така сталь знаходить застосування:

  • Кухарська справа;
  • Виробництво двигунів та деталей для машинерії;
  • Фармацевтична промисловість.

Деякі елементи космічних кораблів, наприклад, також використовує цей сплав. Сталь для високої температури здатна деякою мірою допомогти у створенні окремих елементів внутрішньої обшивки ракет, проте, вона взагалі не підходить для виробництва зовнішніх елементів каркасу корабля, а також двигунів та живильних елементів.

Різновиди жароміцної сталі

У зв’язку з тим, що різні країни й виробники пропонують дещо різні види жароміцної сталі, ми вирішили надати маркування деяких з них. Відповідно до різноманітних класифікацій сплавів, виділяють наступні маркування цих сплавів:

  • 4713 — X10CrAlSi7 — X10CrAl7;
  • 4724 — 10CrAlSi13 — X10CrAl13;
  • 4742 — 10CrAlSi18 — X10CrAl18;
  • 4762- X10CrAlSi24 — X10CrAl24;
  • 4746 — X8CrTi25;
  • та інші.

Окремо потрібно зауважити, що в зв’язку з особливостями технологічного процесу, часто можуть виникати незначні розбіжності хімічного складу кінцевого продукту виробництва. Особливо великі розбіжності можна виявити у сталі, що створюється у Росії, Білорусії та Туркменістану.