Суші та саке — поширене, але не традиційне поєднання

09.03.2021

Якщо ви поцікавитеся, з якими напоями варто поєднувати суші, вам майже напевне серед інших варіантів порадять саке. Це рисове вино середньої міцності в західних країнах стало навіть більш вживаним, ніж у Японії. Однак тамтешні знавці застільного етикету стверджують, що традиційно таке поєднання вважалося не надто вдалим. Однак тут ви можете замовити суші просто зараз та поекспериментувати з різними напоями, аби підібрати оптимальний варіант відповідно до особистого смаку.

Обід в традиційному японському стилі

Одразу наголошуємо – зараз мова йде не про приємність смаку, а лише про неофіційні застільні правила батьківщини ролів. Отже, зазвичай саке на столі японців не поєднувати зі стравами з рису. Причина проста – вино теж виготовляють з цього злаку. Коли зі столу прибирали рис, саке з’являлося на ньому знову.

Замість цього японці віддавали перевагу пиву, фруктовому вину або чаю (переважно зеленому). Вони вважалися менш калорійними, а тому дозволяли спожити більше їжі без відчуття переїдання. Довго насолоджуватися наїдками – ось що потрібно японцеві. Поспіх тут зайвий. Загальні правила поєднання напоїв та страв:

  • Напій повинен мати такий же виражений (або трохи більший) кислий смак, як і їжа, до якої його подають.
  • Поєднання за насиченістю смаку – більше до більшого, менше до меншого. Наприклад, якщо роли мають яскраво виражений смак, до них краще підійде темне, а не світле пиво.

Ідея поєднання їжі з напоями взагалі є досить новою для Японії. Вона стала поширеною лише в 1980-х роках. До цього напій розглядався лише як засіб для очищення смакових рецепторів перед наступною порцією страви.

Особливості смаку

Саке менш кисле, ніж пиво чи звичне для західної людини вино. Через це напій може здатися слабко вираженим на фоні оцту та васабі. Тож найкраще запивати саке ніжну рибу.

Однак варто пам’ятати, що в кулінарії рідко трапляються незмінні правила. В самій Японії є приказка, яку можна перекласти приблизно так: «саке не розбірливий в їжі». Це можна розуміти так, що з рисовим вином добре поєднуються різні страви. Однак все ж варто вибирати напій без надто різноманітного букету, щоб він не перебивав, а підкреслював смак суші.