Як і коли садити помідори у теплицях

30.03.2021

Помідори ― це одні з найбільш вибагливих овочів. Вони вимагають багато світла і тепла, являються нестійкими до морозів і вирізняються дуже тривалим вегетаційним періодом. Отримати хороший урожай томатів, вирощуючи їх просто неба дуже важко. Варто купити полікарбонат недорого у компанії Сотекс Трейд та сконструювати домашню теплицю.

Вимоги до ґрунту та підготовка місця для посадки помідорів

Першим кроком до отримання високого врожаю томатів є підготовка землі. Тепличний грунт для вирощування овочів повинен бути родючим, багатим на поживні речовини і слабокислим (рН 5,5-6,5). Найкраще змішувати його з компостом або гноєм. Рекомендується вносити добрива в кількості 3-4 кг на квадратний метр площі на глибину приблизно 30-40 см.

Готуючи грунт для помідорів, варто покрити його поверхню корою дерева або соломою. Завдяки цьому, сонячні промені відбиватимуться від настилу, що особливо важливо в контексті процесу фотосинтезу та його ефективності на початковій фазі росту рослин.

Коли найкраще висаджувати помідори в теплиці?

Час посадки та збирання помідорів залежить від особливостей парника. Якщо це неопалювана теплиця, томати можна висаджувати в квітні, тобто за місяць до початку їх “грунтового” вегетаційного періоду.

У теплиці, що опалюється, томати можна вирощувати двічі на рік. Ярі культури необхідно висаджувати на початку лютого, але умовою є достатнє освітлення розсади у грудні та січні. Якщо це неможливо, то помідори не слід садити у відкритий грунт до березня. У свою чергу, осінні культури висаджують між 10 і 25 липня.

Як посадити помідори в теплиці?

Помідори слід висаджувати у 2 ряди, на відстані 40-60 см. Пам’ятайте, що між окремими рядами повинна бути відстань 70-90 см. Завдяки цьому догляд за рослинами значно полегшується, а їх плодоносність зростає. Відповідна відстань між кущами також полегшує циркуляцію повітря всередині теплиці.

Хвороби томатів ― на що звертати увагу?

Помідори ― як і будь-яка інша рослина ― можуть піддаватися впливу різноманітних захворювань. Найчастіше вони викликані занадто високою вологістю повітря, що спричиняє ураження листків грибковими спорами і так званими павутинними кліщами.

Однією з досить поширених хвороб, якими страждають помідори, є так звана борошниста роса. Ця недуга спричинена дією грибка. Його можна впізнати за характерними білими плямами на листі, черешках та пагонах. З часом ці плями стають чіткішими та більшими. Це дуже небезпечне захворювання, оскільки воно швидко поширюється на сусідні культури. Вилікувати такий вид грибка дуже складно.

Ще одна недуга, на яку варто звернути увагу, ― це так звана “картопляна хвороба”. Її вважають небезпечнішою від борошнистої роси, оскільки за кілька днів вона може знищити весь урожай. Її проявами є поява характерних сірих плям з наступним почорнінням і відмиранням пагонів.

Для того, щоб захистити рослини від хвороб, слід добре провітрювати теплицю та не допускати потрапляння води на пагони і листя.