Особливості переважного права при оренді державної нерухомості через аукціон

19.05.2021

Прийнятий у лютому 2020 року Закон «Про оренду державного та комунального майна» передбачає ряд особливих умов для чинних орендарів. Переважне право надає суттєві переваги, які дозволяють орендареві пройти спрощену процедуру і скоротити витрати на оформлення угоди.

Автоматичне продовження договору

Чинний орендар має змогу не відвідувати аукціон України, а просто подати заявку на продовження договору оренди. Це можливо при дотриманні наступних вимог:

  • Тривалість дії попередньої угоди не перевищує 5 років.
  • Договір раніше не продовжувався.
  • Заявка була подана не пізніше 3 місяців до закінчення орендного терміну.

Фактично така пільга перетворює 5-річний термін першої оренди у 10-річний. Так підприємець отримує значно більше можливостей для довготривалого планування бізнесу, капітального ремонту та оновлення об’єкта.

Фінансові вигоди

Стартовий внесок для звичайного учасника аукціону складає 1-6 місячних орендних ставок. Для попереднього орендаря розмір внеску визначено на рівні 0,5 місячної ставки.

Винагорода торгового майданчика для звичайних учасників складає 5%, а при переважному праві вона не перевищує 3%.

Переваги при участі в аукціоні

Навіть якщо попередній орендар бере участь в аукціоні, йому не обов’язково перемагати. За бажанням він має змогу підписати новий договір, однак при цьому погоджується на ціну, запропоновану переможцем торгів.

Якщо така ціна попереднього орендаря не влаштовує, він може погодитися на ціну, запропоновану учасником на другому місці. Але в такому випадку переможець торгів має перевагу при підписанні договору, якщо він погодиться на угоду.

Юристи відзначають, що до прийняття нового закону переважне право швидше було лише «на папері». Муніципалітети могли підписувати договори з попередніми орендаторами чи відмовляти у цьому на власний розсуд. тепер же процедура є більш чіткою, що повинне усунути різноманітні маніпуляції з боку орендодавця.

Отримання компенсації

Якщо орендар не влаштовує визначена аукціоном ціна, він може отримати компенсацію за проведений раніше ремонт. В такому випадку покрити витрати повинен новий орендар.