Історія виникнення та цікаві факти про піцу

20.05.2021

Піца – це страва, від якої неможливо відмовитись. Вона є популярною по всьому світу, тисячі закладів пропонують клієнтам свої варіації приготування, сотні шеф-кухарів придумують авторську рецептуру для створення ще більш апетитного коржа та соковитої начинки. В Україні найкращу піцу готують в Смакі-Макі, доведено відгуками клієнтів, більш детально на сайті te.smaki-maki.com.

Історія виникнення піци

Прийнято вважати – що піца є традиційним італійським блюдом. Однак, не так давно вчені вияснили, що схожу за зовнішнім виглядом та рецептурою страву готували ще древні вікінги, використовуючи для цього пласку металеву посудину.

Коржі з начинкою випікали здавна у різних кінцях світу, тому сказати, де вона виникла вперше сьогодні доволі важко. Відомо лише те, що саме назва страви «піца» вперше пролунала в Неаполі, з того часу саме він став вважатись її батьківщиною.

Протягом декількох століть в Італії pizza вважалась їжею бідняків. Перші піцерії з’явились саме в кварталах, де жив робочий клас. Лише через роки вона популярною серед багачів, ключову роль в цьому відіграла Королева Маргарита Савойська.

Цікаві факти про піцу

Піцу любить чи не кожна людина, незалежно від віку та соціального статусу. Проте мало хто знає цікаві факти про традиційне італійське блюдо:

  • в світі щоденно з’їдається більше 550 мільйонів піц, ця цифра збільшується на вихідних;
  • найбільша піца в світі була виготовлена в Італії – її діаметр складав 40 метрів;
  • найдорожча піца готується в італійському місті Салерно – вона вартує 12000 доларів;
  • у 1986 році в США жовтень проголошено місяцем піци (його святкують і до сьогодні), в Європі день піци – 9 лютого;
  • в 2001 році Pizza Hut започаткувала доставку піци на міжнародну космічну станцію, актуальну і сьогодні;
  • перша у світі піцерія була відкрита ще у 1738 році в Неаполі, вона функціонує і досі;
  • 80% учасників інтернет-опитування назвали піцу своїм улюбленим блюдом.

Якщо ви теж вважаєте італійський корж з сиром своєю улюбленою стравою і завжди раді поласувати нею – ресторан Смакі-Макі пропонує доступні ціни, швидку доставку та свіжу смачну піцу в Тернополі та інших містах. Більш детально на офіційному сайті закладу.