Чому піца кругла, нарізають її трикутниками, а коробка для неї квадратна?

23.05.2021

По всьому світу піцу готують та нарізають у найрізноманітніших формах та розмірах. Але найпопулярнішою є саме кругла випічка. Чому? І навіщо її нарізають трикутниками, а пакують в квадратні коробки? З цими запитаннями ми швидко розберемося, а вам лишається замовляти гарячу піцу на сайті rivne.smaki-maki та насолоджуватися її чудовим смаком.

Чому піца кругла?

Є кілька пояснень:

  • Перед розкачуванням з тіста формують кульки. Після розтягування такому шматку тіста найлегше надати саме круглу форму. Особливо якщо тісто підкидають і обертають в повітрі.
  • Таку піцу легше розрізати на шматки однакового розміру (про це докладніше трохи далі).
  • Це традиція – всі вже звикли до такого варіанту, й усі інші сприймаються швидше як незвичні експерименти. Втім, їх сприймають позитивно – адже головним є смак.
  • Класична неаполітанська піца готується за суворими правилами, які передбачають і певну форму.

Втім, є й варіанти випічки квадратної форми. Наприклад, саме так готують піцу на Сицилії. Просто вони менш відомі. Кухарі часто експериментують.

Чому коробка квадратна?

Пояснення:

  • Квадратну коробку простіше виготовити. Для цього потрібен лише один лист картону, тоді як для круглої – кілька.
  • Упаковка займає менше місця при зберіганні, оскільки її можна складати в розгорнутому вигляді. Також це скорочує витрати на транспортування.
  • Завдяки напрацьованій технології така упаковка коштує дешевше, ніж кругла.
  • Круглу піцу легше дістати з прямокутної коробки.
  • Гострі кути захищають страву від пошкоджень при ударах.

Чому шматочки трикутні?

А тепер проста відповідь – саме трикутна форма дозволяє швидко розділити круглу піцу на шматки однакового розміру. Так кожному дістається рівна кількість і начинки, і хрусткої скоринки.

В американському Чикаго та деяких інших містах часто продають квадратні шматки піци. Її готують прямокутною і на тонкому тісті, яке не має скоринки з країв. А ще це поширений варіант нарізки для вечірок, адже квадратний шматок простіше утримувати на серветці чи одноразовій тарілці.

Тепер ви задовольнили свою геометричну цікавість? Можете розповісти про все це друзям, коли будете наступного разу ласувати смачною піцою.