Сітка рабиця оцинкована: характеристики

25.06.2021

Сітка рабиця – це відомий у всьому світі матеріал для спорудження огорож, будівництва і утеплення будівель, для ландшафтного дизайну і сільського господарства – сфер використання рабиці дуже багато, тому виробники пропонують великий асортимент розмірів полотна, діаметру дроту та параметрів чарунок.

Основні характеристики металевої сітки рабиці.

Продається сітка в рулонах та на метраж, подивитись асортимент сітки рабиці можна тут . Ключові параметри, які треба брати до уваги під час вибору потрібного матеріалу:

  1. Висота: від 1,2 до 4 метрів. Найбільш похідна – 1,5 м та 1,8 м, оскільки натягнути сітку такої висоти досить просто і навколо присадибної ділянки, і обгородити нею будмайданчик, і застосувати під час будівництва приватного будинку.
  2. Діаметр дроту 1,2 – 6 мм. Від товщини дроту залежить міцність сітки, її вага та сфера застосування.
  3. Розмір чарунки (вічка) від 10 до 100 мм. Зазвичай, чим товщий дріт – тим більший діаметр вічок в сітці. Для огородження обійстя обирають від 35*35 мм до 70*70 мм, менші чарунки використовують для спорудження кліток і вольєрів для домашніх тварин і птиці.

Стандартна довжина рулону – 10 погонних метрів, висота 1,5 м, але на замовлення виробники можуть виготовити рулони з більшим метражем та висотою. Для визначення міцності сітки вимірюють вагу квадратного метра матеріалу. Хоча цей параметр дозволяє не тільки визначити надійність матеріалу, а й добросовісність виробника. Деякі компанії свідомо вказують більшу на кілька міліметрів товщину дроту і менший розмір чарунки в документації і, таким чином, заощаджують кошти на виготовлення та обманюють покупців. Також ціна за метр у них може бути нижча, але і якість гірша.

Сітка для забору і будівельних робіт: матеріал і види покриття

Рабицю роблять із алюмінієвого та залізного дроту, залізна є низьковуглецева і нержавіюча. Нержавіюча сітка – дуже міцний і довговічний матеріал, тому його використовують для укріплення будівель, мостів та інших інженерних споруд. Низьковуглецева – пластична, але більше піддається впливу корозії. Для того, щоб сітка для огорожі була довговічнішою, на неї наносять захисне покриття:

  • оцинкована сітка, вкрита шаром цинку, стійка до пагубного впливу вологи та опадів, вона не іржавіє та довго зберігає якісні характеристики;
  • металева сітка з ПВХ – вкрита полівінілхлоридом. Паркан з такого матеріалу не тільки довговічний, а й красивий: захисний шар роблять у великій палітрі кольорів, тому для паркану можна купити зелену, синю, коричневу, сіру чи рожеву рабицю.

Сітка з ПВХ-покриттям найдорожча, але продукція надійних виробників служить по кілька десятиліть, не боїться впливу вологи, корозії, ультрафіолету та зберігає міцність.

За якими характеристиками обирають сітку рабицю?

Діаметр дроту, розміри чарунки, висота та довжина рулону зазвичай вказують в описі на сайті та в супровідній документації до сітки. Однак, під час вибору треба розуміти, які саме параметри вам підійдуть, щоб не купити занадто тонку чи густу:

  • для паркану навколо заміського будинку чи дачі підійде матеріал з діаметром дроту 2-2,5 мм і вічками 40-60мм;
  • для вольєрів і загород: дріт 2-2,5 мм, чарунки 30-40 мм;
  • для штукатурки та утеплення фасаду будівлі використовують сітку 20×20×1,2;
  • для будівництва (армування) необхідний матеріал з товщиною дроту 1,2-1,5 мм і вічками 20-30 мм.

Зазвичай ПВХ-покриттю надають перевагу під час використання для зведення постійного паркану, а для тимчасових огорож купують сітку або взагалі без покриття, або оцинковану. Краще купувати рабицю від надійного і відомого виробника, адже дешеві аналоги можуть швидко вкритися іржею або на них розтріскається полімерний шар.