Чому Гавайська піца ледь не стала забороненою

02.08.2021

Доставка їжі вже стала невід’ємною частиною життя багатьох людей на планеті. А фраза “замовити піцу” та й взагалі тепер сталий вираз.

І справді, піца є однією з найуніверсальніших страв, котра до вподоби усім. Ще б пак! Різномаїття начинок, соусів, способів приготування не залишать байдужим нікого. Проте є одна піца, котра здатна розсварити кращих друзів, довести до сказу дружину і навіть розпалити конфлікт серед політичних лідерів. Звісно, мова йде про гавайську піцу та найекстравагантніший її інгредієнт — ананаси.

Хто б міг подумати, що поява нового рецепту стане приводом для запеклих суперечок, які дійдуть навіть до заборон. Замовляй “заборонену” піцу на сайті KAIFUI sushi&pizza Чернігів, щоб спробувати, яка ж вона на смак.

ГАВАЙСЬКУ ПІЦУ ПРИДУМАВ ГРЕК, ЩО ПРОЖИВАВ У КАНАДІ

Як це не дивно, гавайська піца практично не має нічого спільного з однойменними островами. Її винайшов Сем Панопулос — канадський підприємець, ресторатор і кухар грецького походження.

Логічне запитання: при чому тут Гаваї? Тут все набагато простіше, ніж можна подумати: піца отримала свою назву на честь марки консервованих ананасів, використаних вперше під час приготування страви.

ЯК ТО КАЖУТЬ, ПЕРШИЙ МЛИНЕЦЬ НАНІВЕЦЬ

Точніше перша піца 🙂 Сем Панупулос не відразу знайшов ідеальний секретний інгредієнт для смачної піци. Попереду були спроби додавати в начинку рис, анчоуси, оливки й віденські сосиски. Лише через 7 років у винахідливого кухаря з’явилася ідея подати піцу з консервованими ананасами.

І що цікаво — страва відразу стала популярною серед місцевих жителів, а потім поширилася і по всьому світу.

ХТО І ЧОМУ ХОТІВ ЗАБОРОНИТИ ГАВАЙСЬКУ ПІЦУ?

Увесь світ розділився на два табори: обожнювачі та ненависники гавайської піци. Одним з аргументів противників є те, що додавання ананасів у піцу, грубо кажучи, є «збоченням», і називатися піцою така страва вже не може.

Такої ж думки навіть сам президент Ісландії, що виступив зі словами: «Якби це було в моїх повноваженнях, я б заборонив додавати в піцу ананаси на законодавчому рівні».

Італійці й зовсім домоглися того, щоб їх піца була визнана культурною спадщиною Італії, через що варіант з ананасами зараз навіть не може вважатися справжньою італійською стравою.

Причин у такого ставлення до гавайської піци кілька:

  • Ананаси — це вологий продукт. Тому вони руйнують твердий шар тіста, просочуючи його і роблячи не хрустким та більш в’ялим.
  • Ананаси перебивають витончений смак сиру моцарели, а саме він входить в стандартний набір начинки.
  • Гавайську піцу готують з більш товстим шаром тіста, на відміну від класичної італійської. Тому поціновувачі класичних рецептів взагалі не вважають піцу з ананасами піцою.

Таким чином, суперечки з приводу гавайської піци зводяться до того, що хтось любить класичну італійську страву, інші — віддають перевагу цікавим варіаціям.

Але є речі, які люблять усі без винятку, наприклад, «замовити піца Чернігів«, а особливо з безкоштовною доставкою. Тож замовляйте піцу в KAIFUI sushi&pizza і якщо сума замовлення перевищує 250 гривень, то ми не тільки доставимо найкращу піцу в Чернігові, але і зробимо це безкоштовно.