Як обрати ламінат

10.08.2021

Ламінат — це багатошарова плита HDF (ДВП) з високою щільністю, яку зверху покривають (для захисту) спеціальною плівкою зі смоли, тобто ламінують. У ламінованих панелей високі експлуатаційні характеристики — вони ударостійкі, стійкі до механічних впливів, до тиску, тривалих навантажень і мають завидну міцність на злам. Купити ламінат на сьогоднішній день — чудовий вибір як для квартири, так і для приватного будинку.

Клас ламінату

Клас ламінату позначається числовим значенням. Звичайно, чим воно вище, тим повільніше зношується підлога і тим краще ламінат підходить для кімнат із великою прохідністю. Для встановлення дома підійде ламінат 32-33 класу зносостійкості, а для малопрохідних кімнат буде досить навіть 31 класу. Більш високі класи зносостійкості призначені для торгівельних центрів, людних місць, де щодня проходить велика кількість людей.

Вологостійкість ламінату

Так як в основі ламінату лежить пресований папір, цей матеріал може піддаватися впливу вологи та довготривалого знаходження води на поверхні. Для коридорів, спальних кімнат, а також вітальні високий клас вологостійкості не є необхідним. Однак, якщо ви плануєте класти його на кухні, необхідно, щоб це значення було якомога більшим. Використовувати ламінат в ванній кімнаті можливо, але краще віддати перевагу більш витривалим і вологостійким матеріалам.

Малюнок і колір ламінату

Покриття може мати гладку або фактурну поверхню.

Гладка поверхня ламінату може бути:

  • глянсовою;
  • матовою;
  • напівматовою.

Фактурна поверхня ламінату повторює текстуру природних матеріалів:

  • каменю;
  • дерева;
  • шкіри;
  • мармуру;
  • металу та ін.

Колірна гамма покриттів різноманітна — від ідеально білого до радикально чорного. Який ламінат краще вибрати для певної кімнати? Залежить від кольору її стін, дверей і меблів.

Якщо ви плануєте ремонт в невеликій кімнаті, краще віддати перевагу підлозі світлого кольору. Так ви зможете візуально розширити простір, а не навпаки – вкрасти його. Для дизайну інтер’єру в стилі лофт, індустріальний можна придбати темний ламінат, який би нагадував метал або темне дерево. Варто пам’ятати, що на темному ламінаті дуже добре помітний пил, а на світлому – хутро тварин (якщо у вас є собаки або коти).