Паркетна підлога: особливості покриття та як за ним доглядати

23.08.2021

У штучного паркету поступово виникає нова хвиля попиту. За часів Радянського Союзу такою підлогою мало кого можна було здивувати. Її укладали в квартирах, лікарнях, актових залах. Але зараз не кожен собі дозволить натуральну дерев’яну підлогу. Активна реклама робить акцент на більш дешеві покриття для підлоги, які поступаються за всіма параметрами паркету.

Покриття штучного паркету

Штучний паркет продається без покриття, після укладання паркет покривають:

  • Лаком для паркету;
  • Маслом для паркету.

Покриття паркету маслом залишає повністю всю поверхню фактично без змін, масло не закриває пори і робить поверхню шовковистою. На сьогодні покриття паркету маслом дає можливість пофарбувати вашу підлогу в величезну кількість різних кольорів.

Для створення більш темних тонів, відтінків використовують тонування різними маслами, які імітують всі натуральні структури дерева. Berger-seidle допоможуть вам зорієнтуватися в світі засобів обробки та догляду за паркетом.

Як доглядати за паркетом

Догляд за паркетом повинен враховувати особливості матеріалу. Виготовлений з деревини, він має всі її переваги і особливості:

  • Здатність «дихати»;
  • Вразливість до вологи і сухості;
  • Зміна об’єму в залежності від температурних перепадів.

Подбати про паркетне покриття можна ще на етапі монтажу – по периметру залишається зазор шириною в один сантиметр, заповнений еластичним герметиком. Так елементи паркетної підлоги зможуть розширюватися або звужуватися, не порушуючи цілісність підлоги. Розмір зазору слід співвідносити з породою дерева, яка використана для укладання паркету.

Ще один спосіб подбати про збереження підлогового покриття – використовувати захисні матеріали. Догляд за лакованим паркетом зводиться до своєчасного видалення забруднень і вологи, і підтримки покриття в хорошому стані.

Не слід допускати, щоб поверхня піддавалася механічним пошкодженням при пересуванні меблів. Потрібно пам’ятати, що тварини або жіночі каблуки теж можуть завдати лаку пошкодження. Протирати паркетну підлогу можна за допомогою спеціальних м’яких серветок із синтетичних волокон, миючих засобів для паркету.