Гавайська піца: страва з вельми неоднозначною репутацією

09.09.2021

З усіх видів начинок для піци ананаси викликають чи не найбільше суперечок. Хтось вважає що гавайська піца Львів є дуже смачною та корисною, комусь ніяк не вдається припинити її критикувати. Ми зібрали кілька цікавих фактів про цю страву, які лише підкреслюють її неоднозначність.

Гавайську піцу створили в Канаді

Гавайська піца насправді і не з Гаваїв, і взагалі не зі США. Сотіріос (Сем) Панопулос емігрував до Канади з Греції в 1954 році і разом із братом відкрив ресторан Satellite у місті Лондон, що в провінції Онтаріо. Коли кухар почав експериментувати з солодкими й солоними стравами, з’явилася думка приготувати піцу з ананасами.

Панопулос додав піцу в меню свого ресторану після поїздки до сусіднього Віндзора. Саме тоді емігрант вперше спробував цю італійську страву, яка лише починала поширюватися в Канаді. В інтерв’ю телеканалу CBC Панопулос сказав: «Спочатку ми посипали піцу шматочками ананасів, і це нікому не сподобалося. Але потім усі наче збожеволіли від неї. Тоді ніхто не експериментував з поєднаннями солодкого та солоного, тож наша страва зацікавила людей».

Пізніше Панопулос додав до піци шинку і назвав її «гавайською» — на честь бренду консервованих ананасів Hawaiian, які він використовував.

Розділення Америки (і не тільки)

Згідно з опитуванням 2017 року, проведеним компанією Public Policy Polling, Сполучені Штати фактично є нацією, розділеною щодо питання прийнятності ананасу в піці. За даними опитування, 47% американців схвалюють ананас у піці, 32% проти, а ще 20% не можуть чітко визначитися.

Того ж року Гордон Рамзі замовив піцу в прямому ефірі під час зйомок британського вечірнього шоу, а коли глядач запропонував ананас як начинку, зірковий кухар висловився різко проти.

Канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо у тому ж 2017 році написав у Twitter, що вважає піцу з ананасами дуже смачною. На захист цієї страви публічно виступили актори Дуейн «Скеля» Джонсон та Джеф Голдблюм.

Президент Ісландії проти Сема Панопулоса

На сесії запитань-відповідей зі старшокласниками у Північній Ісландії один зухвалий учень запитав президента Гвюдні Йоуханнессон, що той думає про ананас у піці. Президент сказав студенту, що якби він мав право приймати закони, то заборонив би такі кулінарні експерименти.

Пізніше президент опублікував у соцмережах заяву, у якій було написано: «Мені подобаються ананаси, але не у піці. Для неї я рекомендую морепродукти».

Канадська телерадіомовна корпорація звернулася до Сема Панопулоса за його спростування коментарів президента Ісландії. Панопулос сказав: «Він може говорити все, що хоче. Він продає там рибу, тож знається на цьому. Нехай кладе у піцу рибу».