Чи можна обманути систему відеоспостереження?

20.09.2021

Відеозапис подій має переконливо відповісти на два питання: «Що сталося?» і «Хто це зробив?». Запис дозволяє розібратися у ситуації, вжити відповідних заходів. Однак, на практиці, з різних причин, навіть високотехнологічне обладнання може дати збій. Особливо, якщо йому допоможуть.

Під прицілом камери: що роблять зловмисники

До яких хитрощів вдаються зловмисники, і як їх попередити, розповідають фахівці з відеоспостереження.

Знищення камери

Найпримітивніший спосіб – розбити відеокамеру цеглою, металевою арматурою, будь-яким важким предметом. Злочинцеві потрібна певна сила й влучність, щоб чітко потрапити в об’єктив, особливо на висоті, або драбина. Відповідно, слід купувати камери з антивандальним захистом або розташовувати сусідні камери так, щоб зафіксувати момент руйнування.

Перекриття огляду  

Камеру легко зіпсувати фарбою з балончика, заклеїти пластиліном або жуйкою. Сусідні камери повинні розміщуватися у полі зору одна одної або необхідно налаштувати передачу сигналу про втрату огляду: смс, повідомлення на пошту, звукове повідомлення відеореєстратора.

Відключення електропостачання

На розподільному щитку за одну мить можна знеструмити весь будинок, поверх. Сучасний стандарт серйозних систем спостереження – джерело безперебійного живлення, оснащене вбудованим акумулятором, зведе нанівець хитрощі зловмисника.

Подача високої напруги 

На кабель, що з’єднує відеокамеру з реєстратором, електрошокером подають розряд. Через пошкодження, запис відео припиняється. Для захисту від різких перепадів напруги необхідне встановлення ізоляційних трансформаторів.

Замикання проводів

При замиканні кабелю руйнується запобіжник, з ладу вийдуть всі відеокамери. При використанні багатоканального джерела живлення пошкоджується тільки одна камера.

Приховане обличчя

Капюшон або маска, балаклава приховають обличчя. Однак, камери, встановлені на вході у приміщення або паркуванні, зможуть зафіксувати непроханого гостя до того, як він вирішить замаскуватися.

Видалення даних з реєстратора

У змові з працівниками компанії зловмисник може знищити жорсткий диск, видалити відеозапис. Щоб уникнути подібної ситуації, необхідний жорсткий кадровий відбір, запис даних на хмарний сервер, додаткові запобіжні заходи.
Модернізація відеоспостереження змушує і злочинців шукати нові хитрощі та виверти. Отже, для забезпечення збереження особистого майна, нерухомості та бізнесу важливо систематично вносити оновлення до системи безпеки, впроваджувати новітні технології відеоспостереження з мінімальним ступенем вразливості.