Еволюція грошей: від камінців до криптовалют

20.10.2021

Гроші — як багато в цьому слові міститься… Всі прекрасно усвідомлюють виконувану ними функцію, але при цьому кожен думає про щось своє, сокровенне, безпосередньо пов’язане з тим, що можна на ці гроші придбати. І, здається, так було завжди. Уявити світ без цього зручного засобу обміну абсолютно неможливо, хіба що в якійсь утопії.

Насправді людство обходилося без грошей до VII століття до нашої ери. Саме тоді, як свідчать історики, з’явилися перші згадки про їх представників. І, звичайно ж, вони не були схожі на те, що зараз ми носимо в своїх гаманцях і кишенях. Спочатку це були камені, мушлі, перлини і просто цінні продукти — сіль, рис тощо. Потім з’явилися монети, вироблені з металу, а історія паперових грошей сходить до Китаю VII століття — саме тоді на аркуші паперу торговцями стали записуватися борги городян.

Трансформація засобів обміну триває і донині. XXI століття увійде в історію як епоха, коли виникли нові гроші. Завдяки розвитку технологій, зокрема систем шифрування і розподіленого реєстру, ми тепер маємо справу з так званими криптовалютами — віртуальним втіленням грошей.

За даними ресурсу Currency.com, зараз у світі налічується понад 7,8 тис. криптовалют. І їх кількість невблаганно зростає.

Типологія криптовалют

1. PoW-криптовалюти

Криптовалюти PoW (Proof of Work) засновані на наступній концепції: її одиниця повинна мати доказ виконання заздалегідь певного завдання. В основі ж лежить технологія блокчейн — мережа розподілених реєстрів, в якій дані про вчинені транзакції структуруються у вигляді ланцюжка пов’язаних блоків. Найбільш популярними представниками PoW-криптовалют є Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Bitcoin Cash і Monero. Серед мінусів даних криптовалют: по-перше, їх майнінг вимагає величезної кількості електроенергії; по-друге, достатній рівень їх безпеки може бути забезпечений лише при наявності великої групи майнерів.

2. PoS-криптовалюти

Криптовалюти, засновані на альтернативному алгоритмі консенсусу PoS (Proof of Stake), позбавлені мінусів PoW. Їхня працездатність підтримується так званими валідаторами (тих, хто володіє криптовалютою), які отримують винагороду з кожної проведеної операції. Проте варто відзначити, що валідатори повинні володіти потужними комп’ютерами, аби запускати ПЗ для безпроблемної роботи мережі. Головна перевага PoS — швидкість транзакцій. Найбільш популярні PoS-криптовалюти: Dash, EOS і Tron.

3. Токени

Токени — це цифрові віртуальні одиниці, а по суті — криптовалюта, призначена для обмеженого використання. Наприклад, користувачі додатків можуть купувати токени (так звані utility-токени) і використовувати їх як внутрішню валюту, щоб оплачувати ними послуги і товари усередині блокчейн-системи. Також токени можуть використовуватися для кредитування (security-токени): вони дозволяють інвестувати фіатні (тобто фізичні) гроші в різні криптовалютні проєкти, що показують високу ліквідність.

4. Стейблкоїни

Стейблкоіни — це цифрові активи, що імітують курс фіатних валют, таких як долар або євро. Тобто їх цінність зберігається і ралі курсу, які спостерігаються, наприклад, у випадку з біткоїном, їм не загрожує. Найбільш популярні стейблкоіни: Tether і USDC Coin.

Криптоентузіасти не припиняють удосконалювати алгоритми і технології, спрощуючи та прискорюючи процеси, а це значить, що світ, в якому нові переосмислені гроші будуть невід’ємною частиною наших фінансів, вже дуже близько.