Робоче взуття: розставляємо все по поличках

09.11.2021

Для багатьох робітничих професій оснащення спеціальними засобами захисту від несприятливих умов є критично необхідним. Одним із таких засобів є робоче взуття. Як і у повсякденному житті, таке взуття має дещо схожу градацію. Ви можете побачити на працівниках і берці, і чоботи, і черевики, і кросівки, і навіть сандалі. Все залежить від типу робіт та тих умов, у яких більшу частину часу перебувають робітники.

Робоче взуття: розставляємо все по поличках

Ось основний, але далеко не повний, перелік факторів, захист від яких має забезпечувати робоче взуття:

  • високі температури (зварювання, промислові печі);
  • низькі температури (робота на морозі, холодильні приміщення);
  • вплив різноманітних механічних факторів (удари, порізи, вібрація тощо);
  • ковзання (мокра, зледеніла, масляниста поверхня);
  • висока вологість;
  • електричний струм;
  • отруйні та токсичні речовини (хімічне виробництво);
  • шкідливі біологічні чинники;
  • радіація.

Напевно, немає сенсу акцентувати увагу на тому, що взуття робочих будівельних спеціальностей відрізнятиметься від взуття, наприклад, охоронців складів. Оскільки ці відмінності можуть бути дуже істотними, то розглянемо трохи конкретніше, які вимоги пред’являються до різних типів і видів робочого взуття та який повинен бути мінімальний набір захисту.

Робота на будівництві

Для роботи на будівництві потрібне взуття, яке у першу чергу буде стійким до механічного впливу. Воно повинне захищати від ударів (силою не менше 5 Дж) і здавлювання важкими предметами, падіння важких вантажів, вібрації (силою до 4 дБ), стирання, а також забезпечувати захист ніг від різних проколів і порізів.

Будівельні робітники можуть перебувати на різних нестійких поверхнях, і неправильний підбір взуття може мати катастрофічні наслідки. Дуже важливо, щоб взуття мало стійкість до ковзання. Найважливішим елементом є підошва. Поверхня може бути мокрою, зледенілою, тому для хорошого зчеплення взуття повинне мати рельєфні глибокі протектори, а можливо й навіть спеціальні шипи. Крім того, не треба забувати, що стійкість ногам надає якісна та міцна шнурівка.

Взуття для електрика

Акцент у робочому взутті для електриків повинен робитися на захисті від ураження електричним струмом та дій електричних та електромагнітних полів. У цьому випадку використання елементів з металу (як, наприклад, металевий ніс черевика) є неприпустимим. Таке взуття зазвичай виготовляють із натуральної шкіри, що має добру стійкість до займання, а підошву з гуми. Все це зшивають спеціальними термостійкими нитками. Можливе також використання цілісних гумових бот і калош.

Зручність та комфорт

Робочий проводить у своєму взутті тривалий час, тому дуже важливо, щоб воно було зручне. Рівень комфорту, що відчувається працівником, впливає на його продуктивність праці. Робоче взуття не повинно натирати мозолів, не має викликати алергічних реакцій, та має забезпечувати необхідний рівень амортизації та повітрообміну.

Не варто забувати і про устілки та підкладки, яких є безліч. Їхній правильний вибір також безпосередньо впливає на рівень комфорту. Найбільш використовуваний матеріал для устілок робочого взуття — це шерсть і повсть.