Що таке білінгвальна освіта

07.12.2021

Білінгвальна освіта — це процес навчання двома мовами. Педагоги навчають учнів їх рідною мовою у поєднанні з другою мовою, використовуючи різні рівні рідної та другої мови залежно від вимог, зазначених у планах уроків та моделях навчання. Згідно з останніми дослідженнями, білінгвальне навчання є одним із найкращих підходів для навчання дітей шкільного віку, а також сприяє формуванню у них міжкультурних комунікаційних навичок.

Що таке білінгвальна освіта

Які існують моделі білінгвальної освіти, які використовуються у світі та в Україні зокрема?

Перехідна білінгвальна освіта

Цей тип двомовної освіти розроблений, щоб допомогти учням, які вивчають нову мову, швидше її опанувати і почати вивчати на ній математику, природничі науки та інші предмети. Учні починають отримувати навчання своєю рідною мовою, але згодом поступово починають вчитися повністю на новій мові. Наприклад, якщо рідна мова — українська, а нова — англійська (в Україні найпоширеніша практика), то учні до старших класів школи повністю переходять на навчання англійською.

Двостороння або білінгвальна освіта із зануренням у мовне середовище

Ці програми покликані допомогти учням, які володіють та тих, хто володіє однією мовою, навчитися говорити та писати другою мовою. Дослідження показали, що учні, які, наприклад, не говорять англійською, завдяки таким програмам дуже ефективно вчаться писати і говорити цією мовою. Ці програми приносять користь і англомовним. Учні, які розмовляють та не розмовляють англійською, навчаються разом за програмами двомовного навчання з подвійним зануренням у середовище.

Інший тип білінгвальної програми передбачає такі кроки:

  1. вчителі навчають учнів другої мови, але можуть розуміти їх, коли вони ставлять питання своєю рідною мовою. Однак вчителі відповідають на питання мовою, що вивчається учнями;
  2. учні продовжують відвідувати уроки грамотності та поліпшення мови рідною мовою, оскільки було доведено, що навички, набуті в цих класах, можуть бути застосовані в класах, де учні отримують навчання другою мовою.

Учням, які навчаються за цими програмами, не викладаються предмети, не пов’язані з мовою, їх рідною мовою. Їх, як і раніше, навчатимуть цим предметам другою мовою. Таким чином, учні будуть отримувати інструкції з граматики та мови тільки рідною мовою, щоб згодом їх можна було застосувати до навчання іноземної мови.

Білінгвальна освіта, що розвиває

Учні навчаються рідною мовою протягом певного періоду часу, водночас вони вивчають нову мову. Таким чином, учні підвищують грамотність своєї рідної мови, що дає можливість пізніше застосувати отримані знання при навчанні іноземної мови.