5 порад, як правильно обирати курси англійської мови

22.12.2021

Англійська залишається однією з найпопулярніших мов у світі: зараз майже 1,75 мільярда людей називають її в якості першої або другої мови. І, звичайно ж, один із найефективніших способів покращити свою англійську — це навчатися в англомовній країні, наприклад, у Великобританії або Сполучених Штатах, щоб зануритися в мову та культуру. Але, якщо такої можливості немає, то варто розглянути курси, що пропонуються у нас в Україні та онлайн-курси англійської. Особливо великим зараз є попит на таку послугу, як корпоративна англійська для сучасних компаній.

Отже, як обрати курси англійської мови, щоб вони були для вас найбільш ефективними і реально підняли володіння мовою на бажаний рівень?

1. Визначте ціль навчання

Ціль може бути різною:

  • Ви вивчатимете англійську мову для роботи?
  • Або вона потрібна для навчання в коледжі чи університеті і ви готуєтесь до іспитів (TOEFL, IELTS)?
  • Чи, можливо, ви хочете працювати та навчатися в англомовній країні?
  • Або ж це як хобі — ви просто хочете підвищити рівень і знання для більш загальних цілей?

Чесна відповідь на питання, чому вам потрібно покращити свою англійську, є важливим аспектом у виборі потрібного курсу.

2. Як часто відбуваються заняття і як довго триває курс?

Як правило, що частіше ви щось робите, то краще. Ви вивчаєте мову тоді, коли витрачаєте на це достатньо часу. Як-то кажуть, вивчення мови — це марафонський біг, а не спринтерський забіг. Наприклад, курси раз на тиждень не надто ефективні — вони, зокрема, вимагають додаткового самонавчання протягом тижня.

Тривалість занять різна, але в більшості випадків вони тривають від 45 хвилин до трьох годин. Інтенсивні курси є окремою категорією. Навчання може зайняти цілий ранок, але в результаті курс триває менше часу. Також варто нагадати, що з точки зору довготривалої пам’яті навчання чому-небудь набагато ефективніше в малих дозах, на відміну від щотижневого інтенсивного блоку.

Який би курс ви не обрали, подумайте про те, наскільки збалансованим є ваш контакт із мовою. Тобто, з одного боку, щоб не було перенапруження і втоми від процесу навчання, з іншого — щоб він приносив не лише задоволення, а й результат.

3. Скільки людей навчатиметься разом із вами?

Все просто — що менше людей, то більше простору для навчання у вас буде. Але ж менша кількість слухачів також означає й вищу ціну за курс.

Наприклад, у великій групі (10 і більше осіб) прогрес буде доволі повільним, особливо якщо ваші колеги не вчаться так старанно, як ви, і вам доведеться чекати, поки хтось «наздожене». Ви будете відчувати себе некомфортно, виконуючи одні й ті ж вправи знову і знову або ж не переходячи до нового навчального блоку, поки «більшість не зрозуміє це». Оптимальні групи для навчання складають 4-6 осіб.

4. Хто навчатиме?

Найчастіше викладачі є місцевими, англійська для них іноземна, але деякі курси пропонують носіїв даної мови. Варто не помилитися, адже з носія мови не завжди виходить кращий викладач. Ваш успіх із носієм мови багато в чому залежить від вашого наявного рівня мови.

Викладачі, котрі, як і ви, розмовляють рідною українською, краще розумітимуть вас на початку. Вони зможуть дати вам вичерпне пояснення помилки, яку ви продовжуєте робити. Вони краще розумітимуть вашу боротьбу з граматикою та вимовою, тому що, швидше за все, їм теж довелося пережити це у минулому.

Але як тільки ваш рівень стане високим (C1, C2) і вам потрібно буде налаштувати свою вимову, зрозуміти нюанси слів або додати ідіоми та розмовні слова до свого словникового запасу — носій мови стане в нагоді.

5. Вартість навчання

Вартість навчання на курсах залежить від багатьох чинників: кількість осіб у групі, рівень викладача, популярність та рейтинг школи. Вартість іноді стає ключовим фактором, який впливає на те, щоб вступити на курс. На ринку зараз представлено багато шкіл у різних цінових категоріях, тому вибрати курси «під ваш гаманець» не буде проблемою.  Також, не варто забувати про безкоштовне самостійне онлайн-навчання.