Фруктова пастила — в чому її користь?

04.01.2022

Солодощі вважаються слабкістю багатьох великих та малих дітей. Слід зазначити, що більшість різновидів таких продуктів шкодять здоров’ю, особливо при вживанні їх у неконтрольованій кількості. Але є солодощі, які не тільки смачні, а й корисні. І звичайно ж — це фруктова пастила. Про деякі її особливості та користь Ви дізнаєтесь далі.

Коротко про головні особливості продукту

Суто у кулінарному плані пастила — це кондитерський виріб, котрий вважається традиційним для деяких східних країн, але у нас також подібний вид солодощів готували на Русі. Зважаючи на різновиди технологій приготування, пастила може як невеликі рулетики або кубики, що дуже зручно для вживання. Різність формату таких ласощів залежить від текстури основи, котра буває:

  • Досить пластична — з такої основи робляться пластинки для рулетиків;
  • Рихла — з маси можна легко формувати кубики невеликого розміру;
  • Повітряна — дуже схожа на масу, з якої робиться зефір.

В якості основи для таких ласощів використовується пюре з фруктів або овочів. Найпопулярніший варіант була та залишається фруктова пастила, яка водночас достатньо солодка, але не занадто, бо неперевершений смак фруктів залишається досить відчутним. В залежності від рецептури до складу основи можуть додаватись горіхи, пахучі трави або спеції, що робить смак даного виду солодощів більш яскравим.

Що стосується того, як готується цей тип солодощів, то все досить просто. Приготовану масу-основу у вигляді пюре розрівнюється на великому противні (товщина залежить від потреби до вже готового результату). Далі треба видалити з цієї маси зайву вологу — це робиться у духовій шафі або спеціальному дегідраційному обладнанні. Оброблена маса розрізається порціонно на шматочки та скручується або обвалюється у цукровій  пудрі.

Декілька слів про різновиди ласощів

Пастила у вигляді рулетиків з тонких пластин часто називають смоквою. Пластичність смокви можна порівняти з жуйкою, але досить легко жується. Може готуватись з будь-якого виду фруктів або овочів, але частіше всього використовуються кисло-солодкі яблука певних сортів.

Один із популярних різновидів рихлого типу солодощів — це коломентська чи ржевська. Текстура доже подібна до бісквіту, але до маси-основи не додається борошно, що дозволяє продукту танути у роті. Частіше всього готується з яблучного пюре з додаванням яєць та цукру.

Подібні до зефіру солодощі менше мають у складі загущувачу та цукру, що робить продукт більш дієтичним та ніжним по текстурі. Такий вид солодощів має більш вологу масу — це і робить продукт ніжним.

У чому користь?

Що таке пастила Ви вже дізнались, але бажаєте дізнатись у чому її користь для здоров’я. Якщо коротко про головне, то виділити варто наступне:

  1. За рахунок меншого складу цукру такий продукт можна включити у якості десерту для людей зі специфічними потребами організму (наприклад, занадто високий рівень цукру в крові);
  2. Ті люди, що регулюють свій раціон та зменшують кількість солодощів, можуть замінити більшість саме цим десертом. Навіть у період дотримання дієти можна частіше радувати себе такими смаколиками;
  3. У складі використовуються переважно натуральні продукти, які навіть після обробки зберігають велику кількість корисних речовин — це очевидна користь для організму.

Але головне — це неперевершений смак таких ласощів. Пастилу полюбляють дорослі та діти, тому з радістю включають у свій раціон. Такий продукт можна використовувати у якості швидкого та дуже смачного перекусу. Декілька смачних паличок-рулетиків можна давати своїй дитині до школи або на час прогулянки.

Вживати такі солодощі значно корисніше аніж традиційні тістечка або цукерки. По-перше, це дуже смачно, а смак фруктів з характерною природною кислинкою подобається багатьом. По-друге, смаколик досить дієтичний та низькокалорійний, тому заборони щодо вживання можна відкласти. По-третє, вітаміни та інші корисні речовини залишаються у майже незмінній формі та цілком засвоюються організмом. Тому можна чекати тільки користь від пастили без жодних мінусів.