Афганський казан — особливості використання та догляду

27.01.2022

За тисячоліття існування людського суспільства винайдено багато різних пристроїв для приготування їжі. Одна давно вже втратили свою актуальність і відійшли у небуття, а такі як афганський казан і досі справно виконують свої функції, продовжують існувати і приносити радість від приготування смачних та корисних страв. Може для когось такі види посуду являються екзотикою, але вони пройшли випробування часом і визнані кращими для певних завдань.

Особливості конструкції та приготування їжі

Відрізняється казанок афганський не тільки зовнішнім виглядом — виробляється з різних сплавів металу, має характерні національні узори. Але і своєю універсальністю. За допомогою подібного посуду можна:

  • варити,
  • запікати.
  • смажити,
  • тушкувати.

При цьому готувати страви з м’яса, риби, овочів, круп та різних їх комбінацій. Існує можливість застосовувати в логічній послідовності — пасерувати овочі, обсмажувати м’ясо, рибу, потім додавати рідину і тушкувати до готовності. Їжа готується швидко, як в скороварці, завдяки особливій конструкції — каструлеподібної основи та герметичної кришки. Вона прикручується спеціальним кріпленням. Щоб зменшити внутрішній тиск, слід періодично відкривати клапани і випускати надлишки пару.

Догляд

Щоб посуд служив довго та належним чином, важливо правильно його доглядати. Конструкція казанка проста, та його необхідно підготувати перед приготуванням їжі, особливо, якщо застосовується вперше:

  • сполоснути проточною водою,
  • заповнити третю частину казана водою,
  • поставити на вогонь,
  • як закипить, протримати ще хвилин 5,
  • зняти з вогню, поставити вичахати,
  • як трохи вистигне, можна відкрити кришку.

Відкривати в гарячому вигляді не рекомендується, бо можна обваритися паром. Краще почекати, поки висока температура спаде. Додатково експерти радять, при першому застосуванні, після того, як вода злита, набрати олії, прогріти, кинути цибулю і нехай смажиться.

Потім зняти з вогню і качати по землі, щоб кипляча олія розповсюдилась по стінках. Цю смажену цибулю варто викинути, бо в ній можуть залишатись часточки мастила, яким покривають для консервації металу.

Після використання, потрібно ретельно вимити посудину звичайним миючим засобом. Однак бажано не користуватись жорсткими матеріалами при митті, щоб не пошкодити верхній шар, і не прискорити корозійні процеси.

В цілому афганським казанком користуватись легко, але потрібно дотримуватись правил безпеки. Обережно відкривати клапани.