Як з’явився Догікоін?

17.03.2022

У 2013 році американський програміст Біллі Маркус та австралійський маркетолог Джексон Палмер придумали криптовалюту Dogecoin (DOGE). Офіційний запуск відбувся 8 грудня того ж року. Проект замислювався заради жарту на тлі ажіотажу навколо bitcoin, який у 2013 році зробив кілька різких ривків. Нову монету Маркус і Палмер створили на основі популярного на той час інтернет-мема про собаку породи сіба-іну. Зображення собаки потрапило на логотип криптовалюти та стало його символом.

Вже в перші дні свого існування Dogecoin зазнала серйозної атаки. Через два тижні після офіційного запуску хакери зламали гаманець Dogewallet і вкрали монет на $12 тис. Щоб допомогти тим, хто втратив кошти, спільнота Dogecoin запустила акцію SaveDogemas для збору пожертвувань на користь постраждалих. Через місяць було зібрано достатньо грошей, щоби покрити всі збитки. У наш час легко купить догикоин, і це безпечно, дивлячись на історію створення криптовалюти.

З технологічного погляду Dogecoin не відрізнявся новизною. Криптовалюту розробили на базі монети Luckycoin, яка, у свою чергу, заснована на Litecoin. Для видобутку Dogecoin використовується алгоритм Proof-of-Work. Раніше нагорода за кожен отриманий блок у мережі криптовалюти встановлювалася довільно, але у березні 2014 року розмір винагороди майнерів став фіксованим – 250 тис. DOGE. Спочатку розробники збиралися випустити 100 млрд. монет, але пізніше зняли це обмеження. До вересня 2018 року видобуто 116 млрд. монет.

«Крипточаєві» та виведення коштів

Незважаючи на «непотрібність» монети, навколо неї поступово сформувалося досить активне співтовариство користувачів, які згодом стали відзначати і технологічні переваги криптовалюти. Зокрема, їх залучають такі особливості Dogecoin:

  • простота та демократичність;
  • низькі комісії — 1 DOGE незалежно від суми переказу (фактично транзакція за цент);
  • легкість майнінгу
  • миттєві транзакції;
  • анонімність;
  • відсутність проблем із масштабованістю.

Також «жартівлива» криптовалюта заручилася підтримкою бірж. Спочатку вона потрапила на невеликі майданчики – Nexgen, BTC38, Yacuna, Bter, Vircurex – а потім «доросла» і до топ-криптобірж: Bittrex, Poloniex, HitBTC. У жовтні 2017 року прихильники монети написали петицію до Amazon із проханням про прийом Dogecoin як оплату. Американська корпорація не коментує ініціативу, на сьогодні петицію підписали понад 15 тис. осіб.

Деякі трейдери використовують Dogecoin для виведення коштів з нижчою комісією, ніж, наприклад, у випадку з bitcoin. Частина користувачів вірить в інвестиційну привабливість монети та планує заробити на різниці курсів при купівлі та продажу криптовалюти. Щоправда, щоб отримати прибуток за вартості монети менше долара, необхідно купити велику кількість DOGE – наприклад, кілька мільйонів.

Динаміка курсу Догікоін

Менш ніж за два тижні після запуску, 19 грудня 2013 року, вартість Dogecoin зросла на 300%. Щоправда, у грошах зростання виглядає не настільки значно: догикоин курс зріс із $0.00026 до $0.00095. Зліт був зумовлений забороною інвестицій у bitcoin для китайських банків, проте такий курс Dogecoin протримався лише три дні. Втім, до січня 2014 року монета знову продемонструвала зростання і навіть на короткий час обійшла bitcoin за обсягом торгів. У тому ж році криптовалюта зуміла увійти до десятки найбільших криптовалют рейтингу Coinmarketcap, але потім скотилася до четвертого десятка списку.

У наш час вартість Dogecoin невелика, незважаючи на значні коливання курсу у відсотковому вираженні. У монети, як і раніше, мало варіантів практичного застосування, її не розглядають як засіб інвестицій, а багато учасників криптоспільства продовжують ставитися до неї як до забавного жарту. Можливо, партнерство з Ethereum зможе дещо вплинути на ситуацію та допомогти монеті зміцнити свої позиції. Але для серйозного зростання криптовалюті, швидше за все, знадобляться й інші потужні фактори підтримки.