Вишиванка: тренд, що підкорює світ

30.03.2022

Силу та значимість національного одягу важко переоцінити. Українська вишиванка не стала винятком і сьогодні вона користується великою популярністю як серед людей старшого покоління, так і серед молоді. До того ж людину у вишиванці можна зустріти не лише в Україні, а й далеко за її межами.

У наші дні українська вишиванка є справжнім трендом моди, про що свідчить популярність вишиванок навіть за кордоном.
Ще з давніх-давен сорочки прикрашали символічними візерунками, кожен з яких мав своє значення і, на думку людей, наділяв їх свободою, силою, терпінням і надією. Також українці вірили, що орнамент має функцію амулету, здатного захистити від недобрих очей.

Ще задовго до нашої ери вишиванки вдосконалювалися і за візерунком можна було зрозуміти, до  якого соціального стану належить людина. Техніка нанесення орнаменту на одяг дозволяла створити неповторні та значущі для українського народу символи. https://kram.kr.ua/akcia/

Жителі різних регіонів України віддають перевагу різним видам малюнку на сорочці. Наприклад, мешканці Вінницької області носять вишиванки з контрастним контуром навколо візерунків. Українці із західної частини країни досі люблять національний одяг із вишивкою у вигляді геометричних орнаментів. Жителі центральної частини України прикрашають манжети та рукави символічними малюнками.

Одним із головних трендів у моді серед українців вишиванка стала відносно нещодавно. Купують це традиційне вбрання, як правило, на ярмарках, базарах і у брендових бутіках. Купити вишиванку можна на інтернет-майданчиках. Наприклад, на сайті https://kram.kr.ua/ можна підібрати стильні сукні, вишиванки та футболки.

Незважаючи на те, що сорочка із традиційним орнаментом належить до національного українського вбрання, її також охоче вписують у свій гардероб навіть зірки Голлівуду:Клаудія Шиффер, Демі Мур та інші. Нерідко світові зірки позують перед камерами знаменитих глянців, красуючись у вишиванках. https://kram.kr.ua/zinki/

На сьогоднішній день багато творців традиційної української сорочки беруть за основу нестандартні для неї відтінки тканин. Наприклад, дуже ефектно виглядає яскраво-синя з білим орнаментом. Також улюблений багатьма червоний не став винятком.

Серед представниць прекрасної статі останнім часом дуже популярні відкриті плечі, вишиті сорочки також можуть мати такий верх і, незважаючи на це, виглядати стримано, стильно та патріотично. Як жіночі, так і чоловічі вишиванки можуть бути декоровані мотузками, китицями або кутасиками.

Не дивує сьогодні і те, що найвідоміші світові будинки моди використовують українські орнаменти для створення колекцій одягу. Таким чином, про вишиванки дізнається весь світ. А завдяки інтернет-магазинам, їх придбання стає доступним навіть тим українцям, які знаходяться далеко від рідного дому.

Враховуючи те, що зараз молоде покоління зростає дедалі більш патріотично налаштованим, дизайнери «підточують» стиль традиційного одягу під його запити. Так, вишиванки сьогодні нерідко можна зустріти у розмірі овер-сайз. Їх, як правило, доповнюють тонким пояском на талії або навпаки прикрашають широким паском з м’якої тканини.

Цьому особливому національному вбранню навіть присвячено свято: щороку третього четверга травня відзначається День вишиванки. Весь інтернет рясніє фото та відео натхнених і щасливих людей, яким так личать символічні візерунки з різних кольорів. Більшість державних установ цього дня запроваджують відповідний дрес-код. Вся країна з патріотизмом і гордістю віддає честь своїм предкам і показує приклад збереження традицій підростаючому поколінню. Адже шанувати традиції – святий обов’язок кожного народу! https://kram.kr.ua/