Від травертину до валунів: найкраще каміння для ландшафтного дизайну

11.04.2022

Створення затишного домашнього ландшафту з ретельно проробленим дизайн-проєктом є доволі складним процесом. Однак, на щастя, існує безліч різноманітних матеріалів для ландшафтного дизайну, які можна доволі просто застосувати, щоб відповідати атмосфері вашого будинку. Один із таких способів — оздоблення простору декоративним камінням. Камінь і гравій чудово підходять для поверхонь доріжок, місць відпочинку і створення фактурних акцентів.

Від травертину до валунів: найкраще каміння для ландшафтного дизайну

Як правильно вибрати камінь для ландшафтного дизайну

Доглядати за камінням легше, ніж за будь-яким іншим елементом ландшафтного дизайну. При цьому ландшафтний камінь може додати абсолютно нової привабливості будь-якому дизайн-проєкту.

Як правило, що більш естетичний камінь і що він більший, то дорожче він буде коштувати. Доступність породи, яку ви виберете, також вплине на вартість, оскільки що важче виробляти породу, то  дорожче вона буде коштувати. Гравій, як правило, є найбільш доступною породою, а отже, і найдешевшою.

Якщо ви плануєте використовувати свій ландшафтний камінь для під’їзної або пішохідної доріжки, то варто уважно подивитися на довговічність каменю, оскільки люди постійно будуть ходити або проїжджати по ньому.

Ось декілька основних типів декоративного каменю та гравію, про які слід пам’ятати під час ваших роздумів про оздоблення вашого домашнього ландшафту.

1. Травертин

Травертин є одним із найкращих матеріалів для облаштування басейну, патіо, під’їзду до дому або доріжки. Він має величезні переваги перед аналогічними матеріалами, які часто використовуються в цих сферах. Адже травертин природним чином витримує примхи погоди, включаючи замерзання, відтавання та сильний дощ. Його пориста структура миттєво вбирає воду, залишаючи поверхню неслизькою, тобто є ідеальним матеріалом для облицювання приміщень із високою вологістю. Травертинові бруківки також залишаються прохолодними на дотик, що літом є дуже цінним. Крім того, цей камінь буває різних розмірів, що дозволяє влаштовувати різноманітний дизайн.

Травертин

2. Гороховий гравій

Завдяки матінці-природі ці маленькі камінчики виходять відполірованими та барвистими. Вітер і вода вивітрюють і згладжують великі скелі і перетворюють їх на гороховий гравій. Ці крихітні камені ідеально підходять для покриття. Вони досить легкі, щоб розмістити їх на клумбах, і досить малі, щоб заповнити щілини між великими плитами.

3. Лавовий камінь

Лавовий камінь походить із вулканічних пород і є дуже універсальним. Він доступний не тільки в різних кольорах, починаючи від чорного вугілля і закінчуючи яскраво-червоним, але і в різноманітних розмірах. Лавовий камінь є особливо популярним у сухому кліматі, де дощів мало, оскільки ви можете використовувати його замість трави або мульчі. Він легкий і може добре утримувати воду і тепло, що забезпечить процвітання вашого саду в спекотну погоду.

4. Річкове каміння або галька

Якщо ви шукаєте глянцеве покриття подібне до гравію, але хочете чогось більшого, то ідеально підійде річкове каміння. Вони не тільки неймовірно універсальні, але й дуже практичні. Використовуйте гальку, щоб огородити клумби, створити сухе русло струмка або покладіть їх одна на одну, щоб зробити підпірну стінку. Таке каміння також ідеально для того, щоб привнести сільську, чарівну частину природи у ваш домашній ландшафт.

5. Сколотий камінь

Сколотий камінь приблизно такого ж розміру, як і річковий, але насправді являє собою більш крупне каміння, подрібнене до відповідного розміру. Він не має гладких країв або має відполірований вигляд, як галька, але такий камінь додає чудову текстуру вашому ландшафту. Хоча ви можете вибирати з різних кольорів, зазвичай він продається в одному кольорі — білому.

6. Валуни

Коли ми говоримо про «пейзажний камінь», ми маємо на увазі валуни. Саме таке каміння створить чудові опорні або центральні елементи для вашого ландшафтного дизайну. Воно не лише привертає увагу, а й досить просте в догляді. Ви можете легко створити альпінарій або посадити багато рослин навколо них. Валуни бувають різних розмірів і кольорів. У поєднанні з акцентним освітленням великі валуни можуть додати глибини вашому дому. Невеликі камені також чудово підходять для прикраси водних об’єктів або садових грядок, оскільки вода робить їх блискучими.