Тренди споживчого фінансування: про що вам слід знати вже сьогодні

25.04.2022

Так уже історично склалося, що сфера споживчих фінансів завжди асоціювалася із чимось надто нетворчим і нудним. Правила були доволі прості: працюйте старанно; намагайтеся витрачати менше, ніж заробляєте; беріть традиційний кредит осмислено та обов’язково відкладайте на «чорний» день. Однак розвиток технологій, зміна клімату, пандемія, що вибухнула кілька років тому, — все це змінює ставлення людей до грошей. На що варто звернути увагу цього року, щоб бути в курсі найбільших фінансових нововведень? До вашої уваги кілька трендів споживчого фінансування.

1. Зростання сфери роздрібних інвестицій

Наразі фондовий ринок перестав бути сферою діяльності виключно грошових «мішків». Інвестування стало демократичнішим завдяки відносно новому явищу — так званим «мемним акціям». Це акції, які зросли в ціні не через результати діяльності компанії, а тому, що вони викликали вірусний інтерес в інтернеті. Мемні акції фактично підірвали здатність фінансових установ обирати переможців та тих, хто програв.

Як великим, так і дрібним інвесторам стало простіше, ніж будь-коли, торгувати окремими акціями. Таким чином, коли акція привертає значну увагу в інтернеті, може статися що завгодно. Якщо достатня кількість дрібних інвесторів вирішить, що акції недооцінені, вони можуть кардинально змінити це, просто купивши їх.

2. Гейміфікація грошей

Постановка та досягнення фінансових цілей традиційно припускають жертовність та дисципліну. Тим не менш, хтось вирішив, що це може бути й доволі весело, як комп’ютерна гра. Наслідуючи «винагороди», які давно використовуються в іграх, щоб змусити гравців продовжувати грати, фінансові програми стимулюють людей до заощаджень. Такі програми та додатки дозволяють людям встановлювати цілі, аналізувати їх моделі витрат і накопичень, а потім переводити гроші в заощадження таким чином, щоб це не впливало на їхній спосіб життя. Треба визнати, що ідея молодого покоління, сфокусованого на заощадженнях, а не запозиченнях, звучить дуже привабливо.

3. Хороший кредитний рейтинг

Велику роль у фінансах людини грають кредитні рейтинги. У міру того, як кредит покращується, люди отримують вигідніші ставки по страховці, їм легше орендувати житло і, звичайно ж, отримують вигідніші ставки за кредитами. Усе це стимулює витрати, і це позитивно впливає економіку загалом.

4. Екологізація сімейних витрат

Зараз ще важко уявити сучасний світ без автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння, проте процес позбавлення від них йде швидше, ніж багато хто думає. Згідно з прогнозом JPMorgan, гібридні та повністю електричні автомобілі становитимуть 30% продажу в 2025 році. Прогнозується, що 70-відсоткова частка ринку двигунів внутрішнього згоряння впаде до 40% за п’ять років.

Поки що гібридні та електричні транспортні засоби досить дорогі порівняно зі звичайними автомобілями, якщо ви не володієте ними протягом тривалого часу. Але технології екотранспорту дуже просунулися вперед. Підвищення стандартів викидів палива стане потужною мотивацією для виробників ще більше вдосконалюватися.

Те саме стосується і сонячної електроенергії для будинку, яка стає дешевшою і доступнішою. А поступові технічні вдосконалення у сонячних панелях призведуть до додаткової економії.