Основні принципи розробки дизайну мобільних додатків

26.04.2022

Як відомо, інтерфейс користувача (UI) і досвід користувача (UX) є дуже важливими факторами і відіграють величезну роль у створенні успішного мобільного додатка. Незалежно від того, наскільки хороший і бездоганний ваш код, якщо UI/UX не створює відповідно хорошого та інтуїтивно зрозумілого досвіду для кінцевого користувача, програма приречена на провал на ринку.

Планування UI/UX, коли відбувається розробка мобільних застосунків, полягає в інтеграції орієнтованого на людину підходу до дизайну та використання програми. Пам’ятаючи про кінцевого користувача, можна створити інтуїтивно зрозумілу, швидку та просту у використанні програму. При цьому, незважаючи на те, наскільки складною або простою вона може бути, UI/UX може спростити взаємодію з кінцевим користувачем та прискорити його адаптацію.

Розгляньмо основні принципи розробки дизайну мобільних додатків.

1. Осягнути мету

Робота будь-якої команди UI/UX розпочинається з процесу дизайну. Дизайн-спринт допомагає зрозуміти процес досягнення бізнес-цілей із дизайну програми, структури, прототипу, тестування з користувачем. Заздалегідь настроївши чітку перспективу, ви зможете уникнути внесення змін і проблем в останню хвилину та перейти до більш уніфікованого підходу до всього додатка та його різних модулів.

Реальність така, що якщо кінцевий користувач не знайде привабливим інтерфейс вашого додатка, він відмовиться від нього і вибере конкурента. Успіх будь-якого портативного застосунку залежить від його загального зовнішнього вигляду. Досвід кінцевого клієнта є стимулом для того, аби ваша програма стала вірусною і швидше поширювалася.

2. Бездоганна та зручна навігація

Ключ полягає у простоті. Повертайтеся до простоти, коли ви заплуталися з UI/UX рішенням. Не намагайтеся охопити все та надати масу функцій. Якщо ви надасте кінцевому користувачеві багато варіантів вибору, у нього швидко розвинеться втома від прийняття рішень, і він може взагалі відмовитися від активного використання програми.

Ключові компоненти програми повинні бути добре помітні клієнтам, особливо при навігації. У жодному разі не розміщуйте їх у такому місці, де клієнтам їх буде важко виявити.

3. Можливості дизайну мобільних додатків

Розробник має враховувати пристрій на ринку, де програма буде використовуватись. Тобто, слід увімкнути можливості, що залежать від функцій пристрою, щоб скористатися перевагами програми. Наприклад, численні варіації смартфонів мають великі відмінності у клавіатурах. Клієнтам незручно вибирати якусь одну з них, якщо вашому додатку потрібно щось ввести. Бажано, щоби це відбувалося автоматично.

4. Спеціальні функції та оптимізація платформи

Щоб забезпечити ідеальний UI/UX, вам потрібно пам’ятати про пристрої та операційні системи кінцевого користувача. Дизайн UI/UX для однієї платформи відрізнятиметься від дизайну для іншої. Кросплатформні функції та адаптивність важливі для узгодженої взаємодії з користувачем. Різні платформи будуть використовувати власні завдання, а створення кросплатформних функцій розробки може збільшити вартість розробки мобільного додатку і час розробки. В ідеалі ви маєте вирішити, яку платформу ви хочете використовувати у якості мінімально життєздатного продукту (MVP), а потім розробити кросплатформні функції.

5. Тестування додатку

Тестування корисності програми та її дизайну залишається важливим на кожному етапі. Як правило, не йдеться про послуги тестування забезпечення якості (QA). Для розробників мобільних програм мають значення  будь-які внутрішні проблеми або проблеми, пов’язані з продуктивністю.

Тестування QA виконується для функціональних можливостей програми, щоб переконатися у відсутності багів та помилок. Використовуйте такі прості у використанні тести, як дистанційне і клієнтське тестування, щоб переконатися, що ви дійсно можете задовільнити будь-яке бажання вашого клієнта.