Вибір онлайн-курсу у сфері IT: критерії та типи

16.05.2022

Онлайн-курси можуть стати чудовим способом вивчення такої потрібної та великої сфери діяльності, як інформаційні технології (IT). Це дозволить вам вчитися вдома, керуючись власним темпом. Крім надання вам нових навичок та компетенцій, деякі з онлайн-шкіл можуть мати офіційні регалії, які можуть бути привабливими для потенційних роботодавців. Тому IT курси онлайн саме в таких закладах матимуть найбільший попит серед потенційних студентів.

Давайте коротко пройдемося за критеріями вибору онлайн-курсу та зорієнтуємося щодо затребуваності тієї чи іншої категорії ІТ.

Основні критерії вибору курсу навчання

Перш ніж вибрати онлайн-курс, важливо переконатися, що ви відповідаєте попереднім вимогам набору, матимете достатньо часу для його завершення і в кінцевому підсумку зможете отримати відповідний сертифікат. Кожен онлайн-курс можна порівняти, ґрунтуючись на наступних чотирьох факторах:

  • Час проходження. Деякі курси можна пройти лише за кілька годин, тоді як інші займають більше часу і вимагають більше зусиль. Більшість курсів надають оцінку того, скільки часу приблизно знадобиться для їх завершення, або ж загальну кількість годин, потрібних для вивчення навчальних матеріалів.
  • Чи є попередні вимоги? Як правило, більшість онлайн-курсів не вимагають від вас будь-якого попереднього досвіду в галузі IT, хоча деякі практичні знання можуть допомогти. Але це не стосується просунутих курсів, де попередні знання та/або отриманий досвід не просто бажані, а й необхідні.
  • Гнучкий графік. Багато онлайн-курсів дозволяють вам навчатися у своєму власному темпі, але деякі з них можуть мати термінові завдання або навчальні модулі. При виборі звичайно краще орієнтуватися на курси, які пропонують найбільшу гнучкість із точки зору планування і самостійного навчання.
  • Сертифікат про закінчення. Деякі онлайн-курси надають формальні повноваження, які ви можете вказати у своєму резюме, в той час як інші просто надають сертифікат про закінчення. Обов’язково перевірте, який сертифікат ви отримаєте, якщо вам потрібно буде документально підтвердити свої професійні компетенції.

Які онлайн-курси у сфері інформаційних технологій найбільш затребувані?

Основи роботи в мережі

Цей онлайн-курс знайомить студентів із мовою та основними поняттями адміністрування комп’ютерних мереж. Вони щодня дізнаються, чим повинен займатися і що знати адміністратор мережі, а також група мережевої підтримки.

Взаємодія людини з комп’ютером

Цей курс присвячений людському сприйняттю, дизайну інтерфейсу та взаємодії між ними. Студенти навчаються проєктувати, оцінювати та впроваджувати інтерактивні комп’ютерні системи з урахуванням їхнього психологічного впливу на користувачів.

Управління IT-проєктами

На цьому курсі студенти вивчають життєвий цикл IT-проєктів і способи планування та управління всіма його частинами. Вони також навчаються узгоджувати IT-стратегії із загальними бізнес-цілями компанії, щоб отримати певні конкурентні переваги.

Веб-дизайн та розробка

Тут студенти вивчають принципи та методи веб-розробки. Вони навчаються основам написання коду та багато інших технологій, таких як веб-фреймворки, а також важливі стандарти відповідності та доступності.

Комп’ютерна безпека

Цей курс знайомить із основами кібербезпеки, включаючи поширені мови програмування та технології. Студенти дізнаються про загальні недоліки різних середовищ, а також про політику інформаційної безпеки та методи управління загрозами.