Як залучати інвестиції для розвитку та розширення бізнесу

17.06.2022

Забезпечення додаткових джерел фінансового капіталу є необхідною умовою для розвитку бізнесу. Поширеним способом поповнення грошових активів компанії є пошук зовнішніх інвесторів. Ці особи (або групи осіб) прагнуть інвестувати свої кошти в перспективні бізнес-підприємства, сподіваючись отримати значний прибуток у майбутньому. Залучити інвестиції та змусити інвесторів підтримувати вашу компанію замість сотень інших — завдання не з легких, але не є неможливим.

Як залучати інвестиції для розвитку та розширення бізнесу

Існує кілька способів, за допомогою яких можна збільшити шанси вашої компанії на укладення вигідної інвестиційної угоди. 

Один із способів почуватися впевненіше та переконати людей інвестувати у ваш бізнес — це скласти список заперечень. Подумайте про всі причини, чому інвестори не погодяться інвестувати у ваш бізнес та складіть список. Перегляньте цей список і знайдіть відповіді на потенційні заперечення інвесторів, які можуть у них виникнути. Підготовка до можливих запитань і розв’язання проблем допоможе правильно відповісти на запитання та запобігти ризику виникнення проблем у подальшому.

Сучасне дослідження ринку є дуже важливою складовою для ведення вашого бізнесу. Необхідно визначити ваших конкурентів у галузі, якою ви займаєтесь, які існують стандарти обслуговування, який розмір цієї галузі, якими є перспективи ринку, оцінити ризики діяльності та все інше, що є корисним для вашого бізнес-плану. Після визначення того, в якому ринковому середовищі ви будете працювати, потрібно продемонструвати свій бізнес-план щодо того, як увійти в цей ринок та що ви збираєтесь робити, коли ви там опинитесь. План повинен бути достатньо конкретним, щоб дати картину того, куди буде рухатися компанія.

Презентація компанії є важливою складовою для розвитку бізнесу. Вона надає вашій компанії розголос, який необхідний для позитивної реклами компанії. Найбільш розповсюдженою візитівкою компанії є її власний сайт. На сайті майбутні клієнти чи інвестори можуть ознайомитись із діяльністю компанії, її успіхами, позитивними відгуками з боку інших клієнтів чи інвесторів. Саме на сайті компанія має змогу найкраще себе презентувати. Компанії слід мати коротку версію презентації, у якій потрібно використовувати креативні ідеї по максимуму та не перевантажувати потенційних інвесторів та клієнтів громіздкою інформацією, незрозумілими термінам. Кращим буде зробити акцент на своїх досягненнях. Потрібно приділити багато уваги деталям, щоб показати інвесторам чому саме у вашу компанію потрібно інвестувати, чому саме ваша компанія у даній сфері є кращою, що саме робота з вами буде продуктивною та ефективною.

Важливою складовою успішного бізнесу є його команда. Інвестори дуже зацікавлені як і у генеральному директорі, так і в управлінській команді — від розуміння їхньої галузі до їхнього досвіду роботи. Вони повинні бути впевнені, що ви і ваша команда можете привести компанію до зростання та окупити інвестиції. Досвід є дуже важливим для інвесторів. Вони хочуть знати, що ви маєте перевірений досвід щодо високої продуктивності та лідерства у вашій галузі чи попередньому підприємстві.

Фінансові звіти компанії багато говорять про те, як ви керуєте своїм бізнесом. Зокрема, інвесторів цікавить інформація про ваш грошовий потік, ваші боргові зобов’язання та ваш капітал. Наявність готівки в банку доводить, що ваша компанія готова до непередбачених проблем і що ви можете скористатися новими можливостями. Інвестори, які аналізують інвестиційний потенціал вашої компанії, перевірять ваші фінансові результати з усіх боків. Повідомте їм, як ви збираєтеся швидко розвивати свій бізнес, використовуючи найменшу суму їх інвестованих грошей. Витрачати розумно повинно бути вашою метою незалежно від економічних умов, тому встановіть рекорд у правильному управлінні грошима.

Обґрунтуйте використання доходів (використання коштів). Інвестори хочуть точно знати, як ваша компанія планує використовувати свої доходи. Ви спрямуєте їх гроші на капітальні витрати? Дослідження та розробка? Юридичні та бухгалтерські витрати? А як щодо витрат на найм працівників та заробітні плати? Встановлення ефективності капіталу на ранніх етапах процесу може допомогти вашій компанії розвинути глибоке лідерство і в кінцевому підсумку зробити вашу компанію більш привабливою для інвесторів. 

Отже, залучення інвестицій для розвитку бізнесу — це складний процес, робота над інвестиційною привабливістю компанії включає цілий ряд заходів. Але приватні інвестори, інвестиційні фонди можуть зацікавитись вашою компанією лише завдяки комплексній діяльності, спрямованій на залучення інвесторів, тому цю діяльність потрібно проводити постійно.

Автор: Яна Твардовська